Man uit Leek vergokt 50.000 euro van ex-geliefde

De man stal bijna 54.000 euro van zijn ex (Rechten: Pixabay)
De man stal bijna 54.000 euro van zijn ex (Rechten: Pixabay)
Het Openbaar Ministerie in Groningen heeft maandag een werkstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden geëist tegen een 67-jarige man uit Leek. De man heeft van begin 2016 tot eind 2017 bijna 54.000 euro van zijn ex-geliefde gestolen.
Naast de werkstraf eiste de officier van justitie dat het geld dat hij met de diefstal vergokte moet terugbetalen aan zijn ex-partner. Dat is een man uit Haren voor wie de verdachte ook mantelzorger was.

Vergokt

In ongeveer anderhalf jaar tijd maakte de Leekster tienduizenden euro 's over van de spaar- naar de betaalrekening van het slachtoffer. Hij gebruikte daarvoor, zonder toestemming, zijn bankpas. Het pinnen deed hij stiekem, soms terwijl het slachtoffer in bad lag. Hij ging in de auto van het slachtoffer naar banken in Drenthe, Friesland en Groningen om te pinnen. Met het geld ging hij gokken in Beilen, Hoogeveen, Groningen en Leeuwarden.

Van 150.000 naar 4.000 euro

De zaak kwam aan het licht toen de zus van het slachtoffer in de bankafschriften van haar broer dook. Zij vermoedde al lagere tijd 'foute zaken'. Ze ontdekte dat er veel geld van zijn rekening was verdwenen. Het slachtoffer deed daarop aangifte.
Sinds 2013 hadden de Leekster en het slachtoffer een relatie. "Er is nog veel meer geld weg, maar dat kunnen we niet hardmaken. In 2013 stond er 150.000 euro op de rekening van mijn broer. Bij het doen van aangifte was er nog 4.000 euro van over", zei de zus van het slachtoffer.

'Zucht naar gokken nam overhand'

De verdachte heeft een gokverslaving. Zijn zucht naar gokken was sterker dan het besef dat hij zijn geliefde aan het bestelen was, zei hij tegen de rechters. Ook is hij bereid een regeling te treffen om het geld terug te betalen. De officier van justitie vindt ook dat hij zich moet laten behandelen voor zijn verslaving.
De officier vond de zaak ernstig, omdat het slachtoffer de verdachte in vertrouwen had genomen. ''Hij gebruikte zonder toestemming de pinpas en ging geraffineerd te werk.''
Uitspraak is over twee weken.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.