Frisse start voor buitenzwembaden en campings in Drenthe

zwembad
Het buitenseizoen voor de zwembaden is begonnen, ondanks het koude weer © RTV Drenthe / Petra Wijnsema
Ondanks een koud eerste aprilweekend, werd op meerdere plaatsen in Drenthe het 'buitenseizoen' weer geopend. Zo kon zwembad De Leewal in Exloo zaterdagochtend al vroeg rekenen op enthousiaste zwemmers en trotseerden de eerste kampeerders bij De Norgerberg de kou.
Het water was mooi op temperatuur en zwemmers konden na hun baantjes rekenen op een kop koffie of warme chocolademelk. Het was kortom goed toeven in Exloo, waar voor tien uur 's ochtends al twintig bezoekers een duik namen. "We zijn bewust nu al open gegaan", zegt Henk Smit van Zwembaden Borger-Odoorn B.V.. "Dat kan omdat we het water voor een groot deel opwarmen door middel van zonne-energie. Zo besparen we kosten."

Bijna geen gas meer

Door middel van zogeheten 'heatpipes' heeft het zwembad in Exloo een grote verduurzamingsslag kunnen maken. "Zonder te verduurzamen wordt het voor zwembaden steeds lastiger om de exploitatie rond te krijgen", zegt Smit. Bij de opwarming van het bad wordt nu nog slechts een klein beetje gas gebruikt.
"Het water zit rond de 23 graden", zegt Smit. "We mikken op een temperatuur tussen de 22 en 24, dus dat is prima. De zwemmers complimenteren ons daarmee."

Andere zwembaden ook

Door te verduurzamen kan het zwembad niet alleen eerder open, ze kunnen ook later dicht. Ruim een half jaar is De Leewal daarom geopend. "In oktober sluiten we pas", aldus Smit, die zegt veel positieve reacties van zwemmers te krijgen. "Men is heel blij dat we langer open kunnen."
Als het aan Smit ligt volgen andere zwembaden in de gemeente Borger-Odoorn snel het voorbeeld van De Leewal. "In Valthermond en Nieuw-Buinen kijken we nu ook naar verduurzaming."
Tekst gaat verder onder de video
Seizoenstart van de buitenzwembaden
Bij camping De Norgerberg wordt de echte drukte later pas verwacht. "Vorige week konden kampeerders hier al terecht om hun plekje in orde te maken", zegt eigenaar Susan van Rijswijk. "Toen was het weer een stuk beter. Het is nu nog koud, dus zo heel veel kampeerders zijn er nog niet."
Desondanks staan er veel reserveringen bij de Norger camping. "Rondom Pasen is het heel druk. Sowieso hebben we over het aantal reserveringen niet te klagen."

Extra deken

Bert Speelman uit Drachten is een van de kampeerders die gelijk tijdens het eerste openingsweekend van de camping zijn plaats opzoekt. "Ik kom hier al zo'n acht jaar. Het is een fijne, nette camping in een mooie omgeving", zegt hij.
De eerste nacht op de camping was toch wel erg fris, geeft Speelman toe. "We hebben een extra deken gepakt maar hoefden de kachel nog niet aan te doen. We hebben niet liggen rillen."

Lekker weg in eigen land

Speelman kampeert al jaren in eigen land. "Soms ook wel in Duitsland, maar nooit verder dan 500 kilometer van onze woonplaats", zegt hij. "Nederland is zo mooi en er zijn zoveel mooie plekjes die nog ontdekt moeten worden. Iedereen denkt dat je naar het buitenland moet, maar dat is niet zo."
Van Rijswijk ziet op haar beurt eveneens hoe Nederlanders steeds vaker binnen de landsgrenzen blijven. "Tijdens de coronaperiode hebben we gezien hoe mooi het is in eigen land."

Tropenmaanden

Volgens de campingeigenaar willen toeristen en kampeerders liever iets vaker een paar dagen weg, in plaats van in één keer drie weken achter elkaar te gaan. "En dat kan perfect in Nederland."
Van Rijswijk is blij dat het kampeerseizoen nu echt weer begonnen is. "Nu kunnen wij doen wat we het liefste doen." Een koud openingsweekend doet weinig aan haar enthousiasme af. "De tropenmaanden zijn voor ons begonnen, en het tropische weer volgt vanzelf."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.