Unieke gietijzeren grafmonumenten uit Assen eindelijk voor herstel naar smederij

De Stichting Noorderbegraafplaats Assen heeft er lang op moeten wachten. Maar dinsdag gaat het dan toch gebeuren: twee bijzondere gietijzeren grafmonumenten van het historische kerkhof gaan eindelijk op transport voor restauratie.
Veel langer kon de klus trouwens ook niet meer wachten, want de twee rijksmonumenten staan op instorten. Ze zijn zwaar aangevreten door ijzerrot, en steeds meer grafonderdelen raken los.

Welgestelde families

Morgen komt restaurateur Ron Caspers, van Smederij en Atelier Caspers uit Warffum, met een paar medewerkers naar Assen, om zoveel mogelijk van de gietijzeren grafmonumenten te demonteren. Het gaat om de graven van de welgestelde families Brumsteede en Servatius-Van Bulderen.
De 150 jaar oude graven zijn uniek in hun soort en staan beide op de rijksmonumentenlijst. De Stichting Noorderbegraafplaats is jaren bezig geweest om de financiering rond te krijgen.
Lees meer: Unieke gietijzeren grafmonumenten van instorting gered
Volgens Lukas Kwant van de Stichting is het grootste graf, dat van de familie Brumsteede, zelfs unieker en waardevoller dan de hunebedden in Drenthe. “Van dit graf, gemaakt door de Asser IJzergieterij, is er in heel Nederland nog maar één exemplaar. Van de hunebedden, daar zijn er veel meer van.”

Doodslamp vermist

De stichting hoopt dat de gietijzeren graven morgen zonder al te veel schade uit elkaar kunnen worden gehaald, om ze vervolgens in Warffum volledig te laten restaureren. De meeste onderdelen van de graven zijn er nog, of deels teruggevonden. Behalve een belangrijk ornament, de doodslamp, van het graf van Brumsteede. Daar wordt een replica van gemaakt.
De restauratie kost 55.000 euro en wordt betaald door de gemeente Assen. Hoelang de herstelklus gaat duren is niet bekend, maar de Stichting hoopt dat beide grafmonumenten nog dit jaar weer in volle glorie te bewonderen zijn op de Noorderbegraafplaats. “Het heeft ons heel veel moeite gekost om dit eindelijk eens voor elkaar te krijgen, maar we hebben straks weer twee pronkstukken in ere hersteld”, aldus Jan Lagendijk.

Luister morgen om 8.30 uur live naar Jan Lagendijk van de Stichting Noorderbegraafplaats in het nieuws bij Radio Drenthe.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl