Stationshond Mannes mag van rechter blijven staan

Mannes Assen
Mannes in Assen © RTV Drenthe / Hjalmar Guit
Stationshond Mannes blijft voorlopig zichtbaar in Assen. Het metershoge beeld was vandaag de inzet tijdens een rechtszaak in Rotterdam.
Kunstenaar Q.S. Serafijn - een pseudoniem voor Robert Hack, zoals hij echt heet - wilde afdwingen dat het grote beeld uit het Asser straatbeeld verdwijnt. Hij vindt dat de gemeente Assen het beeld compleet heeft verpest met een herstelbeurt afgelopen jaar, maar de rechter vindt de argumenten van de kunstenaar niet sterk genoeg.

'Belachelijke paashaas'

Met uitspraken als 'een tragiek en een publiek drama voor de inwoners' en 'er is een belachelijke paashaas van gemaakt' hield de advocaat van Serafijn geen spaan heel van de vernieuwde Mannes. Serafijn vindt dat met de herstelwerkzaamheden afbreuk is gedaan aan zijn auteursrechten en dat Mannes is verminkt. Daarom stapte hij naar de rechter.
Het leidde in de rechtbank tot de nodige verwijten, waarbij de ene partij met de beschuldigende vinger naar de ander wees, al was de rechter daar niet van onder de indruk. Hij hoorde het verhaal aan en kon een zucht niet onderdrukken. Na een dikke twee uur in de rechtbank kwam er dan ook een uitspraak: Mannes mag blijven staan, totdat een andere rechter in een van de toekomstige rechtszaken mogelijk een ander besluit neemt.

Passieve houding

Er bleek genoeg bewijs om te stellen dat Serafijn een passieve houding had ten opzichte van het herstel van Mannes. De gemeente had genoeg handvaten gegeven zodat Serafijn zich kon bemoeien met het herstelproces. Zo kreeg hij onder andere de offertes van het herstelproces, maar er kwam geen gehoor van zijn kant. Pas nadat Mannes opnieuw zijn plaats innam bij het station, liet de kunstenaar van zich horen.
De kunstenaar zegt niettemin dat hij zich tegengewerkt voelt door de gemeente. Volgens hem is het lastig om tot een 'menselijke oplossing' te komen met de gemeente Assen.

Kunstenaars in de clinch

Ondertussen blijkt ook nog dat de beide kunstenaars van Mannes - naast Serafijn is dat Maurice Nio - met elkaar in de clinch liggen: ze kunnen elkaar niet meer luchten of zien en er moest een bemiddelaar aan te pas komen om beide partijen met elkaar in gesprek te laten komen. Nio heeft zich wél actief bemoeid met het herstel van Mannes en in overleg met de gemeente en Nio is de metershoge hond hersteld zoals uiteindelijk is gegaan. Nio is dan ook blij met de chocoladekleurige Mannes: "Hij blijft op deze manier namelijk wel jaren staan. Dan kunnen we er nog lang van genieten", stelt hij.
De rechter laat weten dat hij vond dat Serafijn ook zelf stappen had kunnen ondernemen. Ook los van Nio had hij contact kunnen opnemen met de gemeente.

Wethouder Bergsma 'tevreden'

Wethouder Bob Bergsma (D66) zegt tevreden te zijn met de uitkomst van deze rechtszaak. "We hebben de kunstenaar in de gelegenheid gesteld mee te denken in de wijze hoe Mannes gerestaureerd zou worden, maar hij wilde nergens meer mee te maken hebben", zegt hij, doeland op Serafijn. "Door niks te doen heeft hij het recht verspeeld om te vorderen dat het beeld wordt verwijderd", aldus Bergsma.
De wethouder hoopt dat Mannes kan blijven staan, wat de uitkomsten van de andere rechtszaken ook mogen zijn. "Het is een blikvanger. Dat is het en dat blijft het."

Naar Rotterdam

De delegatie uit Assen zal vanwege de andere rechtszaken nog wel een aantal keer naar de Havenstad op en neer moeten rijden. Later dit jaar volgen nog rechtszaken rondom de herstelkosten en de schending van de auteursrechten. Er is op dit moment nog geen datum bekend waarop die zaken worden behandeld.
Als de zaak van vandaag een voorbode is van hoe het er er bij volgende rechtszaken aan toe gaat, dan belooft dat weinig goeds. Tijdens de volgende zaak staan er namelijk vijf partijen tegenover elkaar in de rechtbank: de gemeente Assen, Serafijn, Nio, de betrokken bouwer uit Waddinxveen en het coatingsbedrijf uit Enkhuizen.
Bergsma heeft vertrouwen in deze juridische procedures. "Dan hoop ik dat we over niet al te lange tijd een streep eronder kunnen zetten, en kunnen blijven genieten van Mannes."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl