Afscheid Statenleden: lintjes voor Reinders, Baltes en Goettsch, Vester ontbreekt

22 leden van Provinciale Staten zien we na vandaag niet meer terug in het Drentse parlement. Door de verkiezingsuitslag is er voor hen geen rol meer, of ze hebben ervoor gekozen om na de verkiezingen zelf te stoppen.
In het provinciehuis werden de vertrekkende leden bedankt. Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma zette ieder vertrekkend Statenlid in het zonnetje door hen persoonlijk te kenschetsen.

Oud-SP en vertrekkend OPD-Statenlid Ko Vester ontbrak. Hij bleef weg uit protest. Na twaalf jaar werken in de Staten wilde Vester graag zelf het woord voeren tijdens het afscheid.

Lintjes
Statenlid Johan Baltes kreeg een koninklijke onderscheiding voor zijn werk als vice-voorzitter van de Staten. Hij mag zich vanaf nu lid in de Orde van Oranje Nassau noemen. Commissaris Jetta Klijnsma noemde hem het collectieve geheugen van de staten.

Ook vertrekkend Statenlid en beoogd informateur Roelie Goettsch kreeg dezelfde onderscheiding. Zij wordt onder meer gelauwerd voor haar inzet voor de rol van vrouwen in de politiek. Daarnaast was Goettsch ook degene die als fractievoorzitter van de PvdA het hoofd koel hield toen partijgenoten Ard van der Tuuk als gedeputeerde en Jacques Tichelaar als commissaris van de koning het veld moesten ruimen. 

CDA'er Henk Reinders is vanmiddag ook koninklijk onderscheiden. Hij is ook benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. Vanwege zijn grote rol in de Hoogeveense en provinciale politiek. Klijnsma complimenteerde hem voor de manier waarop hij lastige dossiers, zoals het FOC, met een kwinkslag wist in te brengen. Daarnaast kon hij het grondig oneens zijn met andere Statenleden zonder ruzie te maken.

Wie vertrekken er?
De 22 Statenleden die vertrekken zijn afkomstig van negen partijen. Bij de VVD zijn dat Paul Moltmaker, Gea Weerts, Johan Baltes en Jan Luuk Stel. PvdA'ers Maaike Bakker, Roelie Goettsch, Rudolf Bosch en Michel Berends laten ook de Staten achter zich. Riëtte Wollerich, Henk Reinders, Klaas Neutel, Martin Kremers stoppen namens het CDA. Bij de SP verdwijnen Philip Oosterlaak, Martijn van Middelaar en Frank van der Pol uit de Staten. PVV’ers Jan Pottjewijd en Ad van Berkel keren ook niet terug. Namens D66 verdwijnen Marianne van der Tol, Jordy Tuin en Jurr van Dalen. Ook de Statenleden Harm Henk Veldsema (ChristenUnie), Aimée van der Ham (Sterk Lokaal) en Ko Vester (OPD) verdwijnen uit de Staten.

Morgen nieuwe staten
Door het vertrek van 22 Statenleden en de verkiezingsuitslag wordt ruim de helft van Provinciale Staten vernieuwd. Morgen worden de nieuwe statenleden geïnstalleerd. Dan is er ook een duidingsdebat over de verkiezingsuitslag.
Deel dit artikel: