Asser scholieren klaar voor landelijke debatcompetitie: 'Laat ze ons maar onderschatten'

220405_debatgroep
De debatgroep van het Dr. Nassau College in Assen © Dr. Nassau College
Met de gemeenteraadsverkiezingen nog vers in ons achterhoofd weten we hoe het eraan toe kan gaan tijdens een debat. Maar de kunst van het debatteren is niet voor iedereen weggelegd. Om die vaardigheid te stimuleren, gaat BNNVARA met Op weg naar Het Lagerhuis elk jaar op zoek naar het beste debat- en speechtalent in Nederland.
"Tijdens een les Nederlands gingen we drie jaar geleden met elkaar in debat. Je zocht een onderwerp, verdiepte je erin en vervolgens verdedigde je het", blikt Digna Kuenen terug. "Ik vond dat zó leuk; dat wilde ik vaker doen", vertelt ze. Het is dan ook niet heel verrassend dat de 16-jarige VWO-leerlinge van locatie Quintus van het Dr. Nassau College in Assen deel uitmaakt van het debatteam dat vandaag naar Hilversum afreist. Dat doet ze in een twaalfkoppig team met leerlingen van klas 3 tot 5 en twee docenten Nederlands.

Mes tussen de tanden

De afvaardiging van het Dr. Nassau College doet dat een beetje met het mes tussen de tanden. Docent Nederlands en debatpleincoördinator Tom Verschoor merkte tijdens eerdere opnames in Hilversum namelijk dat andere scholen nooit echt hoge verwachtingen van de Drentse deelnemers hadden. "En misschien ook niet zo gek hoor, want in de provinciale voorronde deden er maar vijf Drentse scholen mee, terwijl dat in Brabant al gauw een stuk of 25 zijn. In sommige regio's leeft het gewoon iets meer", legt hij uit.
De beste tip? Niet te oppervlakkig blijven praten over een onderwerp, maar écht ingaan op de kernboodschap
Digna Kuenen - Leerling Dr. Nassau College
Sinds eind vorig jaar zaten de uitverkoren scholieren wekelijks samen om zich vanuit allerlei invalshoeken voor te bereiden op negen verschillende stellingen. "Deze zijn niet zozeer politiek georiënteerd, maar meer algemeen", gaat Verschoor verder. "Enkele stellingen zijn bijvoorbeeld of er strikte wetgeving moet komen rondom social mediagebruik, het makkelijker moet worden om abortus te plegen en of taboes over seks voor jongeren zijn verdwenen. Pas op het moment suprême horen de leerlingen of ze voor of tegen zo'n stelling zijn en dan is het debatteren geblazen."

Kernboodschap

Om zich zo goed mogelijk op het debatteren voor te bereiden, werden alle leerlingen uit het debatteam vorige week donderdag uitgeroosterd, zodat ze een speciale debattraining konden volgen van Bert Homan, in het dagelijks leven coach en personal trainer van bestuurders en politici. "Het was debatteren, evalueren, verbeterpunten toepassen en weer debatteren", lacht Kuenen. Zijn beste tip? "Niet te oppervlakkig blijven praten over een onderwerp, maar écht ingaan op de kernboodschap. Daarnaast hebben we goede tips gekregen om argumenten van de andere partij onderuit te halen", verklapt ze.
220405_debat
De leerlingen in Assen krijgrn debattraining © Facebook Dr. Nassau College Quintus
Het is niet de eerste keer dat de Asser scholieren deelnemen aan de grootste debat- en speechcompetitie voor jongeren in het voortgezet onderwijs en de laagste klassen van het middelbaar beroepsonderwijs. "Vandaag wordt mijn derde keer", zegt Kuenen. En wat haar betreft gaat het spreekwoord driemaal is scheepsrecht vandaag op. "De eerste keer dat we deelnamen was vooral voor de ervaring en de lol, het jaar erna werd al serieuzer en nu willen we helemaal gaan meedoen."

Potentie

Uiteindelijk spelen zestien scholen en een All-Star team in een landelijk finaletraject om een plaats in de tv-finale. Locatie Quintus van het Dr. Nassau College in Assen neemt het eerst op tegen het Dr. Knippenbergcollege uit Helmond. "Een geduchte tegenstander", weet Verschoor. Tijdens het debat zijn er vier wedstrijdonderdelen: de V-Rede (een speech waarin één deelnemer zijn of haar visie geeft op de toekomst, red.), het vaste rollen-debat, het 360-graden-debat en het 1-op-1-debat. Verschoor: "Een jury deelt daarbij punten uit voor de onderbouwing, maar bijvoorbeeld ook voor het toepassen van humor."
220405_lagerhuis
De Asser scholieren tijdens de opnames van de knock-outfase van Op weg naar Het Lagerhuis © Tom Verschoor
Of de Asser scholieren het ver weten te schoppen? Verschoor, samen met Nederlands-docent Jacob Jan Warners coördinator van het team, denkt van wel. "Deze groep leerlingen heeft lef en ze nemen het ook op tegen een tegenstander met lef. Als het niveau hoog wordt, dan komt het goed, want ze hebben hun mondje wel klaar", lacht hij. Eerder gaf de jury al aan dat de Drentse afvaardiging veel inzicht en potentie heeft. Zowel Verschoor als leerlinge Kuenen hopen Drenthe op de kaart te kunnen zetten met een goed resultaat. "Laten anderen ons maar onderschatten, dan laten wij het tegenovergestelde zien", besluit Kuenen strijdvaardig.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.