Pendelbus Emmen-Ter Apel blijft tot en met 2026 rijden

Pendelbus Ter Apel Emmen
Pendelbus Ter Apel Emmen © Ministerie van Justitie en Veiligheid/Rutger Rog
De speciale pendelbus voor asielzoekers tussen het station van Emmen en het asielzoekerscentrum in Ter Apel blijft de komende jaren rijden. Voor de periode van 2023 tot 2026 wordt een aanbesteding uitgeschreven, laat het ministerie van Justitie en Veiligheid weten.
Voor de rest van dit jaar heeft het ministerie de financiering van de pendelbus rond.

2019

De bus is sinds 2019 in gebruik en kwam er vanwege de overlast die asielzoekers veroorzaakten in de gewone bus. Chauffeurs klaagden al jaren over intimidatie en geweld door veelal asielzoekers uit veilige landen, die eigenlijk geen kans maken op asiel in Nederland.
Met de komst van de pendelbus waren de problemen niet verholpen. Sinds december rijdt er zelfs standaard een bijzondere opsporingsambtenaar (boa) mee in de bus.

Verder zoeken

"Het is wel de bedoeling dat de pendelbus op termijn niet meer nodig is en dat er structurele oplossingen komen voor het overlastprobleem", meldt het ministerie. "Daarom is onder andere met gemeente Westerwolde afgesproken dat de inzet van de pendelbus wordt afgebouwd zodra dat kan."

FNV is blij met verlenging

Vakbond FNV is blij met de verlenging van de pendeldienst, zegt Edwin Kuiper van afdeling Streekvervoer. "De chauffeurs waren het zat dat er te weinig gedaan werd tegen de overlast. Hun acties van vorig jaar hebben veel verbeteringen opgeleverd, waaronder nu dus de permanente pendeldienst."
Naast de speciale pendelbus die blijft rijden, is Kuiper ook tevreden met de andere genomen maatregelen. Zo is er volgens de vakbondsbestuurder permanent cameratoezicht bij de halte van het azc in Ter Apel. En op het station in Emmen komt na 17.00 uur een beveiliger die toezicht houdt. Kuiper: "Al deze maatregelen zorgen voor een flinke verbetering van de veiligheid en het werkplezier van de chauffeurs. En daar was het ze allemaal om te doen."
De FNV benadrukt wel dat het zich in blijft zetten voor continue beveiliging op het station in Emmen. Ook wil de vakbond weer een beveiliger op de avondbus tussen Emmen en Ter Apel. Die was er begin dit jaar bij wijze van proef, maar die proef is afgelopen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.