Burgemeester looft FC Emmen: 'Hét visitekaartje van de gemeente'

Burgemeester Eric van Oosterhout kijkt uit naar de aanstaande promotie
Burgemeester Eric van Oosterhout kijkt uit naar de aanstaande promotie © RTV Drenthe / Tom Meijers
Als FC Emmen naar de eredivisie promoveert, wordt er niet alleen een feestje gevierd op het Stadion- en Raadhuisplein, maar ook in het gemeentehuis. Volgens burgemeester Eric van Oosterhout profiteert de hele gemeente Emmen van een eventuele promotie naar het hoogste niveau in het Nederlandse voetbal.
Daarmee doelt Van Oosterhout op de exposure die het met zich mee brengt. Johan Derksen benoemde het al eerder bij RTV Drenthe: "Een betere citymarketing dan een voetbalclub in de eredivisie, kun je als plaats niet hebben."
Daar is de burgemeester het roerend mee eens: "We hebben al laten zien dat we een leuke club zijn. Ook in de eerste divisie levert dat veel naamsbekendheid op, maar Johan heeft gelijk: in de eredivisie gaat het allemaal net wat makkelijker."

Wat levert het op?

Volgens de burgemeester helpt een promotie op een breder vlak dan alleen het voetbal. "Het heeft te maken met naamsbekendheid. Mensen weten inmiddels waar Emmen ligt. Daarnaast zet het hen misschien ook aan het denken: kun je hier je bedrijf vestigen of bijvoorbeeld gaan wonen? Dat is niet heel concreet, maar het helpt altijd", zegt Van Oosterhout.
"Spelen in de eredivisie, betekent ook een gemeente die speelt in de eredivisie", vervolgt de burgemeester. "Dat betekent meer publiciteit en nog meer contacten die het makkelijker maken voor bedrijven om zich bijvoorbeeld in onze gemeente te vestigen."

Visitekaartje

Dat FC Emmen het Drentse imago heeft omarmd, kan op veel lovende woorden rekenen, ook buiten de provincie. "Het past mooi in elkaar. Als je kijkt naar de club, het bestuur, maar ook een trainer als Dick Lukkien. Ik zeg altijd: die wil je wel als je buurman hebben. Dat is gewoon een leuke vent met verstand van voetbal. De club staat met beide beentjes op de grond en is bescheiden. Het is echt het visitekaartje van de gemeente", vertelt de burgemeester trots.
(Tekst gaat verder onder de video)
Gemeente Emmen spint garen bij promotie FC Emmen

Openbare orde en veiligheid

Toch brengt een promotie ook risico's met zich mee. "Kijk als je zes supporters hebt van Jong AZ of er komen 350 mensen mee uit Rotterdam. Dat is wel een verschil", legt Van Oosterhout uit. "Daar hebben we ook met de politie alweer afspraken over gemaakt: als de promotie doorgaat, dan schalen we politiecapaciteit op." Dat betekent onder meer extra overleg voor de thuiswedstrijden.
"We hebben heel weinig gedoe gehad", blikt hij terug op de eerste jaren in de eredivisie. "Het gros heeft wel door dat FC Emmen-supporters daar geen zin in hebben. Onze eigen supporters, dat zijn een stel fijne jongens. Die moedigen aan, die schreeuwen. Zo wil elke burgemeester wel een supportersclub hebben. En als het even anders gaat dan het hoort, zijn ze ook heel aanspreekbaar."
De gemeente neemt aan de voorkant maatregelen. Dat heeft te maken met vervoer en de inrichting in het stadion. "Ik hoop niet dat het nodig is, maar als het fout gaat, zijn we er ook klaar voor. We hebben voldoende capaciteit om het op te lossen."

Feyenoord of FC Emmen?

Dat Van Oosterhout groot fan is van Feyenoord, steekt hij niet onder stoelen of banken. "De combinatie van Emmen tegen Feyenoord is heel leuk. Wat het dan wordt, zien we wel. Maar wat verheug ik me weer op een wedstrijd van FC Emmen in de Kuip tegen Feyenoord, want dan is Emmen gepromoveerd."
Maar als hij moet kiezen naar wie de punten gaan, dan is zijn antwoord uiteraard politiek correct: "Zullen we het dan op een gelijkspelletje houden? Dan is iedereen tevreden."

Festiviteiten

Als Emmen komende vrijdagavond de uitwedstrijd tegen FC Dordrecht weet te winnen, is de Drentse club gepromoveerd. Op zaterdagmiddag barst dan vanaf 16.00 uur een groot feest op het Raadhuisplein.
Ook het kampioenschap ligt binnen handbereik voor de Emmenaren. Als dat lukt, is er op vrijdagavond 6 mei een feest op het Stadionplein. "Dan hebben we twee feestjes in een paar weken tijd. Daar kan toch niemand op tegen zijn. Dat is toch geweldig", besluit Van Oosterhout met een grote glimlach.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.