Na twee jaar weer Sportgala Drenthe, dit zijn de kanshebbers

sportgala
De winnaars van 2019, het laatste SportGala dat werd georganiseerd © SportDrenthe
Na twee jaar afwezigheid door het coronavirus, keert het traditionele Sportgala Drenthe vanavond terug in het Atlas Theater in Emmen. De winnaars van Sportman, Sportvrouw en Sportploeg van het Jaar worden bekend, samen met het Talent van het jaar.
Voor de verkiezing van Sportman en -vrouw van het Jaar zijn er vanavond in beide categorieën negen kanshebbers, verdeeld over alle twaalf de Drentse gemeenten.

Sportman van het Jaar

Bij de mannen won in 2019 de marathonschaatser Frank Vreugdenhil, in dat jaar de winnaar van de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. Vreugdenhil won na een wedstrijd over 200 kilometer de eindsprint van een kopgroep van zeventien man.
Er gaat niet opnieuw een schaatser met deze titel aan de haal, want tussen het rijtje mogelijke opvolgers bevinden zich geen schaatsers. Het lijstje genomineerden wordt wel gevuld door fietsers, motorcoureurs en een atleet. Daarnaast is een Drent vertegenwoordigd die zich bevindt in de schietsport.
Weten wie kans maakt bij de mannen? Het lijstje genomineerden is hier te vinden.
Het artikel gaat verder onder de foto
Frank Vreugdenhil
Frank Vreugdenhil won de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee © ANP/VINCENT RIEMERSMA

Sportvrouw van het Jaar

Bij de vrouwen ging in 2019 wielrenster Lieke Nooijen uit de gemeente Coevorden met de titel van Sportvrouw van het Jaar aan de haal. Ze beleefde een zeer succesvol wielerseizoen met een bronzen medaille tijdens het WK Wielrennen op de weg in het Britse Yorkshire. Verder won Nooijen in 2019 de districtskampioenschappen, d'n Bergse wielerronde, De Ronde van de Westereen en de KNWU klimmerstrofee.
Het zit erin dat opnieuw een wielrenster de titel krijgt, want zowel Anna van der Breggen als Maike van der Duin zitten bij de genomineerden. Van der Breggen is inmiddels gestopt als prof, maar behoorde vorig jaar nog tot de internationale wielertop. De Assense Maike van der Duin is een talent dat onder andere op de wielerbaan verraste. Zo werd ze Europees Kampioen Scratch. Naast deze wielervrouwen staan vrouwen uit de atletiek, de schaats- en zwemsport in het rijtje van genomineerden.
Weten wie kans maakt bij de vrouwen? Het lijstje genomineerden is hier te vinden.
Het artikel gaat verder onder de foto
Maike van der Duin
Genomineerde wielrenster Maike van der Duin was succesvol in het baanwielrennen © ANP/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Talent van het Jaar

Waar bij de verkiezingen voor Sportman en -vrouw van het Jaar gekozen kan worden uit negen genomineerden, zijn er voor Talent van het Jaar zelfs tien kanshebbers. Opnieuw gaat het om talenten uit een divers rijtje sporten. Van hen springt veldrijder David Haverdings wellicht het meest in 't oog, zeker als zijn internationale prestaties erbij worden gehaald. Haverdings prijkt namelijk als nummer één op de wereldranglijst van zijn jeugdcategorie in het veldrijden. Hij won 21 crossen, en sleepte daarbij alle klassementen in de wacht. Wie kan hem van de overwinning houden?
In 2019 won BMX'er Lieke van der Aa. Weten wie dit jaar kans maakt? Het lijstje genomineerden is hier te vinden.
Het artikel gaat verder onder de foto
David Haverdings
David Haverdings uit Zuidlaren domineerde het veldritseizoen met zijn vele overwinningen © ANP/BELGA/PHOTO DAVID STOCKMAN

Sportploeg van het Jaar

Het rijtje genomineerden voor Sportploeg van het Jaar bestaat uit vijf teams, die zich toonden in het zwemmen, tennis, handbal, acrogym en in de paardensport. Tijdens de vorige verkiezing gingen de korfballers van DOS '46 uit Nijeveen er met de winst vandoor. Ondanks hun huidige prestaties zijn ze er dit jaar niet bij. Alle kans dus voor de rest om de titel te pakken.
Welk team wordt dit jaar Sportploeg van het Jaar in Drenthe? De lijst met genomineerden is hier te vinden.
Het artikel gaat verder onder de foto
Suthwalda
De eredivisieploeg van Suthwalda met de eerste kampioensschaal ooit © RTV Drenthe/Stijn Steenhuis

'Mooi om bij talent stil te staan'

Volgens Mieke Zijl van SportDrenthe is de organisatie na twee jaar afwezigheid klaar voor het Sportgala. "Het is fantastisch dat het weer kan", vertelt ze. Zijl benoemt dat er sporten met allerlei achtergronden vanavond vertegenwoordigd zijn, en iedereen in de prijzen kan vallen. "Dat is heel leuk. Het gaat van de hippische sport tot de wieler- en motorsport. Er is dus heel veel talent, en dat is mooi om bij stil te staan."
Het Sportgala begint om 19.00 uur vanavond in het Atlas Theater in Emmen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.