Overname campings Hoogersmilde maakt eigenaren stacaravans bezorgd

Eigenaren van stacaravans vrezen dat campings en vakantieparken in Hoogersmilde worden opgekocht door grote investeerders. Ze willen niet dat hun plekje aan het Drents-Friese Wold verdwijnt.
"Mijn zorgen zitten vooral in het aantal. Het afgelopen jaar zijn er landelijk zo'n vijftig vakantieparken opgekocht door investeerders. Dan wordt je er gewoon afgemaaid," vertelt Freerk Blaakmeer, eigenaar van een stacaravan op Camping De Reeënwissel. De camping is vorige maand verkocht aan een investeerder. Hoewel de plannen van de nieuwe eigenaren nog niet bekend zijn, is hij bang dat de stacaravans plek moeten maken voor dure chalets waar meer winst op te behalen valt.
Zijn overbuurman, Rutger Spijkerman, is ook niet blij met de overname. Afgelopen jaar kocht hij nog een nieuwe stacaravan van bijna 70.000 euro. "Het eerste wat je denkt is dat je weg moet en snel. Dat zou ik heel erg vinden, want dit is echt je tweede huis. We zitten hier zeven maanden per jaar." Hij merkt de onzekerheid. "Overal worden campings door investeerders opgekocht. Waar kunnen we naartoe? Het is in Hoogersmilde al de derde waar wat aan de hand is."
Veel ontwikkelingen in het dorp
Vorig jaar wisselde camping De Horrebieter van eigenaar. Sinds oktober 2021 gaat die door onder de naam Vakantiepark Drentse Weelde. Stichting Recreatie Hoogersmilde heeft per 1 april camping De Bremkamp gesloten. Afgelopen maand is dus ook de bekende camping De Reeënwissel verkocht.
Huurders tekenen een huurcontract voor een jaar. Hadden ze dan niet beter moeten weten? Spijkerman: "Er is vorig jaar nog zoveel geïnvesteerd. Je weet dat het ieder jaar kan ophouden, maar aan de andere kant wordt het ook ieder jaar zonder gedoe weer verlengt. We hebben vorig jaar de toenmalige eigenaar nog gevraagd of er zaken zijn waar we rekening mee moesten houden. Toen hoorden we dat het helemaal niet het geval was. We voelden ons veilig om er toch veel geld in te investeren."
'Denk erover na'
"Het probleem is nu: je kan niet meer makkelijk naar een andere camping want de staanplaatsen zijn dan al vergeven en bezet. Met het verplaatsen van zo'n caravan ben je al gauw 2500 euro kwijt," legt Blaakmeer uit. Hij wil mensen die nadenken over de koop van een stacaravan dan ook waarschuwen. "Voor een stacaravan in de verkoop vang je vaak een rotprijs. Het is een enorm risico. Denk erover na."
Overname campings Hoogersmilde maakt eigenaren stacaravans bezorgd
Onverwachtse zet bij De Reeënwissel
De nieuwe eigenaar van De Reeënwissel was niet bereikbaar voor een reactie. Volgens Raymond Beerendonk, de voormalig eigenaar van camping De Reeënwissel komt de verkoop onverwacht. "We waren niet van plan om de boel te verkopen. De camping stond ook niet te koop", begint hij. "We hebben vorig jaar nog de grootste investering ooit in ons bedrijf gedaan. We hebben geen opvolging, we doen alles met zijn tweeën, dus als er dan zo'n partij op de stoep staat, dan is dat een kans die je moet grijpen."
Beerendonk werd dit najaar benaderd door AH Investments, de nieuwe eigenaar van het park. "Voor een particulier is dit bijna niet te betalen. Je moet tegenwoordig al 30 tot 40 procent eigen geld meenemen om de financiering rond te krijgen. Je hebt het dan over miljoenen. Geen particulier die dat kan ophoesten of dat wil neerleggen voor een camping."

De Bremkamp
Dat de verkoop samenvalt met onder andere het opdoeken van de Bremkamp noemt Beerendonk dan ook toeval. Bij de Bremkamp is namelijk geen sprake van een investeerder, de camping is gestopt omdat de kosten te hoog werden.
"We kunnen niet meer aan alle eisen voldoen. Denk aan brandveiligheid, de wettelijke strenger wordende verzorgingstaken. Je moet er tegenwoordig eigenlijk fulltime voor beschikbaar zijn", vertelt bestuurslid Richard Grit van Stichting Recreatie Hoogersmilde, die het beheer van de camping deed. "Je hebt minimaal 150 plaatsen nodig om de nodige investeringen in de camping te kunnen doen en dat is voor zo'n kleine camping te veel."
'We wisten niet hoeveel werk er op ons af zou komen'
De grond van de camping kan ook niet verkocht worden, het is ooit geschonken aan het dorp met de voorwaarde dat iedereen in het dorp er iets aan moet hebben. Samen met het zwembad werd het daarom door vrijwilligers in stand gehouden. "We doen dit naast ons werk en gezin. Maar na twee jaar met dit jonge bestuur komen we erachter dat het niet gaat lukken."
De eigenaren van 37 stacaravans vertrokken. Voor april moest alles leeg zijn. Er staat nu nog 1 stacaravan en de laatste spullen worden deze dagen opgeruimd. Het zwembad bij de camping hoopt het bestuur wel open te kunnen houden.

De Horrebieter
Camping De Horrebieter werd vorig jaar al verkocht. Sinds oktober gaat het park door onder de naam Vakantiepark Drentse Weelde. Volgens de parkmanager is er dan ook geen verband met de verkoop van de andere twee recreatieparken. Wel wordt er inderdaad gekoerst op de verhuur van chalets en luxe vakantiewoningen. "We hebben een combinatie van stacaravanplaatsen en chalets. We hebben ook nog stacaravans. Er wordt wel wat verplaatst en er vertrekt ook wel wat, maar dat gaat maar om een paar", licht hij toe.
Toeval of niet, Blaakmeer vreest dat er op de Reeënwissel en de naastgelegen campings straks geen plek meer is voor zijn stacaravan. Dat vindt hij jammer, hij geniet van zijn plekje vlakbij de natuur. "Je zit hier perfect naast het Drents-Friese Wold. Dit is een prachtige plek. Zo'n plek krijg je nooit meer. En hoe zit het met mensen die drie hoog ergens in de stad wonen? Iedereen heeft recht op vakantie, een stacaravan valt dan soms nog net te betalen. Waar moeten ze nu heen?"
Gevolgen voor het dorp
Voor de omgeving ziet Blaakmeer ook gevolgen. "Drie campings weg, dat betekent veel minder inkomen voor de plaatselijke supermarkt. Je hebt hier veel sociale contacten. Je bent min of meer een dorp. Je kent elkaar, maakt een praatje, helpt elkaar. Dat valt straks allemaal weg. Dan krijg je mensen die hier een paar dagen zijn of een week. Daar krijg je nooit een geheel van. Ik zit hier zeven maanden per jaar."
Spijkerman vult aan: "Het gevoel van een gemeenschap, dat verandert als het allemaal grote anonieme parken zijn. De mensen die hier ieder jaar komen die hebben een binding met de omgeving. Je haalt toch wel de ziel eruit op die manier."
De gemeente Midden-Drenthe telt op dit moment vijftien campings, 36 mini-campings en zes vakantieparken. Er zijn op dit moment geen vergunningsaanvragen ingediend voor de bouw van chalets op Vakantiepark de Drentse Weelde en Camping de Reeënwissel.
