Fout ministerie bij vaststellen top 100 ammoniakuitstoters

Koeien_koeienstal_melkvee_stockfoto
In de lijst met ammoniakuitstoters zit een fout © RTV Drenthe / Wiedse Veenstra
Er staat een fout in de lijst van de grootste ammoniakvervuilers die minister Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Daardoor staan veehouders die stallen hebben en die geen hoge emissie hebben toch op de lijst. Dat schrijft diezelfde minister in een nieuwe brief aan de Kamer.
Het is een technisch verhaal, schrijft RTV Oost, maar het komt erop neer dat bij het bepalen van de uitstoot door het RIVM een verkeerde code is gebruikt. Er is gebruikgemaakt van een code die hoort bij een minder schoon staltype.
Bij de uitstoot van de stikstof-ammoniak bestaat de lijst met 100 grootste uitstoters overwegend uit veehouderijen. Vanwege de privacy van boerenondernemers is niet bekendgemaakt om welke veehouderijen het gaat. Vier Drentse bedrijven staan op die lijst, veehouderijen in Aa en Hunze (plek 43), Midden-Drenthe (44), Borger-Odoorn (58) en Emmen (73). Omdat er fouten zijn gemaakt bij het opstellen van de lijst, kan het zijn dat de vier Drentse bedrijven volgende week op een andere plek staan,

Verschillende stalsystemen

In de brief aan de Tweede Kamer legt minister Van der Wal uit: "In Nederland kennen we circa driehonderd verschillende stalsystemen met bijbehorende emissiefactoren." Dat is de zogeheten Ravcodelijst.
"In het foutieve databestand hebben stallen met moderne emissiereducerende technieken een Ravcode toebedeeld gekregen die hoort bij een minder schoon staltype", schrijft de minister. "Omdat het hierbij juist vaak gaat om stallen met grote aantallen dieren is het effect van deze onvolkomenheid voor deze stallen groot. Zo groot dat het kan betekenen dat stallen die in werkelijkheid geen hoge emissie hebben toch op de lijst staan."

Nieuwe lijst

Het ministerie werkt aan een gecorrigeerde top 100 lijst van ammoniakuitstoters. De minister verwacht deze lijst binnen een week te kunnen leveren.

Kamerdebat

In een Kamerdebat zal minister Van der Wal vanavond uitleg moeten geven over fouten in een lijst. Het RIVM, de opsteller van de lijst, heeft een coderingsfout gemaakt waardoor die lijst niet klopt. De Tweede Kamer wil tekst en uitleg van de bewindsvrouw.
Kamerlid Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging zegt dat er "enorm geprutst is met de uitstootlijsten door het RIVM". Ze wil van de minister weten "hoe dit heeft kunnen gebeuren". Van der Plas vraagt zich ook af hoe lang deze lijst al rondgaat en of de gegevens "gevolgen hebben gehad voor het beleid". Zij zou het liefst een brief zien vóór het hoofdlijnendebat dat woensdagavond wordt gehouden.
"Ik heb me er ook echt over verbaasd dat er zo'n grove fout in zit", zegt Derk Boswijk van het CDA. Hij hoopt, net als veel andere Kamerleden, dat de bewindsvrouw in het debat tekst en uitleg kan geven. "Top 100 is top 100", zegt het GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet, dat de lijst had opgevraagd. "Er zullen boeren van de lijst afvallen, maar dus ook nieuwe boeren bijkomen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.