Begrazing in de Drentse natuur

In de Kop van Drenthe grazen Nederlandse landgeiten (Rechten: RTV Drenthe/Marike Goossens)
In de Kop van Drenthe grazen Nederlandse landgeiten (Rechten: RTV Drenthe/Marike Goossens)
In steeds meer natuurgebieden zetten beheerders grazers in om de begroeiing in toom te houden. Begrazing voorkomt dat open landschappen veranderen in bos. In de jaren zeventig ging het vooral om schapen die heideterreinen begraasden. Sindsdien worden ook steeds meer andere dieren ingezet.
Hiermee wordt een natuurlijke situatie nagebootst waarbij in het wild levende zoogdieren zoals herten en reeën zich voeden met de vegetatie in hun leefgebied. Het voordeel van grazers boven machines is dat zij met meer beleid te werk gaan.
In de Drentse natuurgebieden lopen vooral op de heide en in de beekdalen verschillende grazers rond. Al wandelend in de natuur kun je geiten, schapen of runderen tegenkomen.

Schotse Hooglander

De Schotse Hooglander is een runderras dat sinds 1987 wordt ingezet voor de begrazing van natuurterreinen. Zoals de naam doet vermoeden, komt dit ras oorspronkelijk uit Schotland. Ze kunnen goed tegen een leven in schrale omstandigheden en ze hebben weinig zorg nodig. Bovendien zijn ze niet agressief.

Sayaguesa-rund

Het Sayaguesa-rund is Spaans en afkomstig uit de provincie Zamora. Het zijn geharde dieren die tegen een stootje kunnen, ze hebben geen last van kou maar ook niet van hitte. Waar de Schotse Hooglanders in de zomer nog wel eens pootjebaden in de vennetjes en deze vervuilen met urine en mest, laten de Sayaguesa-runderen de vennetjes met rust.

Drents heideschaap

Het Drents heideschaap komt oorspronkelijk uit Frankrijk maar leeft al eeuwenlang in onze provincie. Het is het oudste schapenras van West-Europa. In het verleden werd dit schaap vooral gehouden vanwege de mest die het produceert. Door de komst van kunstmest was dit niet langer nodig. Tegenwoordig begraast dit schaap vooral heidevelden.

Schoonebeker heideschaap

Het Schoonebeker heideschaap is vernoemd naar de Drentse plaats Schoonebeek waar dit schaap gehouden werd. Deze schapen zijn groter dan het Drents heideschaap. Ze zijn geschikt voor heidevelden en schrale graslanden. Zo graast een kudde van ruim zeshonderd Schoonebeker heideschapen op de heide van het Hijkerveld.

Nederlandse landgeit

De Nederlandse landgeit was ooit bijna uitgestorven maar maakte een comeback. Het is een sterke, langharige geit die goed bestand is tegen de kou. Op het Noordsche Veld in de Kop van Drenthe zet Staatsbosbeheer deze geit in om de heide te behouden.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.