Raad Meppel akkoord met deal voor watertorenrotonde in N375

Meppel gaat op zoek naar waar de oostelijke ontsluitingsweg van Nieuwveense Landen moet komen en hoe die betaald moet worden. De provincie stelt de aanleg van de wijkontsluiting als voorwaarde om de drukke en onveilige watertorenrotonde in de N375 op de schop te nemen.
komt een tunnel voor fietsers en voetgangers. Ook gaat de rotonde van vier naar drie aansluitingen, zodat het doorgaande verkeer sneller door kan rijden via bypasses. Tijdens de verbouw moet de westelijke en oostelijke ontsluiting van Nieuwveense Landen als omleidingsroute dienen.

Kritiek uit Watertorenbuurt

Op het plan komt kritiek uit de wijk. Vlak voor de rotonde ligt nog een aansluiting die verdwijnt: die van de Watertorenbuurt. Volgens wijkbewoner Herman Veenstra, die insprak in de raad, gaat er heel veel verkeer van het achterliggende bedrijventerrein en uit de wijk zo rechtstreeks de N375 op. Als de afslag er niet meer is, moet al het verkeer de hele wijk door en kan alleen bij Galgenkampsbrug op de doorgaande weg komen. Die Steenwijkerstraatweg wordt daardoor nog drukker en vaak staat het verkeer daar als de brug open is.
Wethouder Roelof Pieter Koning deed de toezegging dat er voor het verdwijnen van de afslag vlak in de buurt een alternatief komt, zodat wijkbewoners en bedrijfsverkeer rechtstreeks de N375 op kunnen blijven rijden. Volgens Koning is dat hard met de provincie afgesproken, alleen de juiste plek moet nog worden gezocht.

Dit is de deal

De provincie verhoogt haar bijdrage voor de aanpak van het drukke en onveilige verkeersknooppunt naar 5,6 miljoen euro, op voorwaarde dat Meppel zowel de noordelijke als de oostelijke ontsluitingswegen voor nieuwbouwwijk Nieuwveense Landen voorafgaand aanlegt. De gemeente Meppel had de nieuwe oostelijke weg voor de wijk Nieuwveense Landen pas in 2028 gepland. Dat maakt de versnelde aanleg tot een lastige puzzel.
De gemeente zal moeten lenen om de aanleg van de weg mogelijk te maken. Bovendien is nog niet duidelijk waar de weg precies komt te liggen. Tegelijkertijd stelt de provincie wel een deadline. De kosten zijn 2,2 tot 2,5 miljoen voor Meppel. Dit jaar moet de gemeenteraad van het definitieve tracé van de oostelijke ontsluitingsweg vastleggen hoe die betaald moet worden.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.