Ravage bij juwelierszaak in Zuidlaren na nachtelijke inbraak

220407_juwelier_zuidlaren
Op de ochtend na de inbraak wordt gewerkt om de gevel van de juwelier te herstellen © Persbureau Meter
Drie nog onbekende daders hebben afgelopen nacht ingebroken bij J&B Van Ark Juwelier in Zuidlaren. De dieven probeerden zich rond 03.30 uur toegang te verschaffen tot het pand aan de Stationsweg. Daarbij raakte de gevel van de juwelierszaak flink beschadigd.
Medewerkers van de juwelierszaak waren donderdagochtend druk bezig om de schade te inventariseren. Die schade is groot, vertelt mede-eigenaar Bea van Ark. "Ik denk wel rond de veertig- tot vijftigduizend euro."

Doodsbedreiging

Van Ark woont samen met haar man Jaap boven de winkel en hoorden hoe de kraak gezet werd. "Ik ben gaan schreeuwen vanaf het balkon om maar zoveel mogelijk lawaai te maken", zegt Bea. Haar man belde direct de politie.
Al met al duurde de kraak zo'n 6 à 7 minuten, schat Van Ark in. In het voorbijgaan werd ze nog met de dood bedreigd. "Misschien heeft dat nog wel meer impact op mij gemaakt."

Plezier neemt af

De daders gebruikten voor de kraak een krik die bedoeld is voor vrachtwagens en trekkers. Daarna werd het glas van de deur gebroken met een grote kei en gingen de dieven met hamers de winkel in.
Van Ark, die vandaag ook nog eens jarig is, baalt er flink van. "Ze nemen je op deze manier wel wat plezier af. Je werkt heel hard, bent met elkaar iedere dag bezig om er voor je klanten te zijn, en dan gebeurt dit. Ik vind het heel erg."

Zo snel mogelijk open

Toch is het bedrijf strijdbaar, zo geeft bedrijfsleidster Daniëlle Dam aan. "We gaan morgen weer open, als het aan ons ligt. De spullen van onze klanten liggen gelukkig altijd in een kluis, dus daar hoeven ze niet bang voor te zijn."
Als de politie het forensisch onderzoek heeft afgerond, begint het personeel snel met opruimen. "Al het glas moet weg en er wordt nog gewerkt aan het rolluik", zegt Dam. "We gaan zorgen dat we zo snel mogelijk weer open kunnen voor onze klanten."

Daders per scooter ontkomen

Na de inbraak gingen de drie daders er op een scooter vandoor in de richting van de Zuiderstraat in het brinkdorp. De politie, die de inbraak nog verder onderzoekt, hoopt dat omwonenden die iets gehoord of gezien hebben, zich melden. "En dat geldt ook als er camerabeelden zijn. Drie personen op één scooter valt in ieder geval op", besluit de politiewoordvoerder.

Roden ook al aan de beurt geweest

Vorig jaar in september was de vestiging van Van Ark in Roden ook al doelwit van een inbraak. Een deel van de sieraden dat destijds werd buitgemaakt werd een week later teruggevonden langs een fietspad in de buurt.
Jaap van Ark kijkt samen met een reparateur naar zijn vernielde rolluik
Jaap van Ark kijkt samen met een reparateur naar zijn vernielde rolluik © RTV Drenthe / Mathijs Renkema
Ravage bij juwelierszaak in Zuidlaren

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.