'Meppel hikt tegen huisvestingsprobleem aan'

Meppel heeft een tekort aan huisvesting voor studenten. Van over de hele wereld komen er studenten naar Meppel, om daar aan de Stenden Hogeschool de internationale Pabo-opleiding te volgen.
Volgens Marisa Grotens van de VVD is één van de eerste vragen die de internationale studenten stellen: Is er huisvesting? "Dit jaar hebben ze met pijn en moeite onderdak gevonden, maar dat blijft niet zo."

'Aantal neemt snel toe'
Volgens Grotens is er een enorme toeloop van studenten. Het zijn er nu rond de honderd, maar dit verdubbelt per jaar, zo zegt de VVD'er. "Er komen de komende jaren 420 bij. De studenten zijn nu zelfs op de camping en in een jeugdherberg ondergebracht, maar daar moeten ze met een jaar weer uit."

De VVD maakt zich zorgen. "In andere gemeenten is er beleid op dit vlak. Wij denken dat je gericht moet weten hoe je dit probleem gaat aanpakken. Je wil een HBO opleiding in je gemeente, dan is het een consequentie dat er dan ook studenten hier willen komen wonen."

Naar Leeuwarden
Grotens is bang dat studenten zich niet meer gaan aanmelden voor de Pabo als ze niet in Meppel kunnen wonen. "Het kan zijn dat Stenden dan zegt: 'We gaan wel naar Leeuwarden, daar kunnen we wel studentenhuisvesting ontwikkelen'."

De Meppeler wethouder Jaap van der Haar zegt dat de gemeente al meedenkt met de Hogeschool over het probleem. "We willen graag meewerken aan een oplossing. We zijn blij met de studenten, met HBO opleidingen in onze gemeente, maar we moeten wel regels handhaven."

Oplossing zoeken
Wel wil de gemeente meedenken met organisaties die een voorstel doen. "Als die zeggen we willen hier tijdelijke huisvesting creëren, dan kunnen we de grenzen van de vergunningen opzoeken." Ook heeft de gemeente een pand aangeboden: "Stenden kan het oude AOC Terra gebouw huren. Dat kan voor tien jaar, tegen een redelijke prijs. Stenden doet dat niet, misschien omdat het niet de core-business is, of misschien hebben ze een berekening gemaakt dat het niet uit kan."

Ton Gelmers is Vestigingsmanager bij Stenden in Meppel. "De hogeschool zelf doet niet zo veel met huisvesting. Dat is uitbesteed aan een bedrijf dat namens de school zorgt voor accomodatie. Die zijn in gesprek geweest over het AOC Terra-gebouw, en ze zijn er ook daadwerkelijk gaan kijken. Maar ze zagen er niks in, vinden het blijkbaar niet geschikt. Er zal vast een goede reden voor zijn geweest."

Gelmers heeft er alle vertrouwen in dat het probleem wordt opgelost. "Iedereen is bereid om te helpen en te praten met elkaar. Ik ga er van uit dat we een oplossing vinden."
Deel dit artikel: