Moeder Ralf Meinema: 'Elke straf die Hans O. krijgt, is voor ons te laag'

Meinema Ouders
Ingrid en Wietze Meinema, de ouders van Ralf © RTV Drenthe / Edwin van Stenis
"Ik zie er verschrikkelijk tegenop. Die hele gang naar de rechtbank; alles wat er gebeurd is wordt weer naar voren gehaald." Aan het woord is Ingrid Meinema, moeder van de in 2017 om het leven gebrachte Ralf. Het lichaam van de 31-jarige Klazienavener werd op 31 maart 2017 zwaar toegetakeld gevonden in de kofferbak van zijn opvallende Mercedes, die op de rand van het Stieltjeskanaal hing.
Vandaag begint - na ruim vijf jaar - de inhoudelijke rechtszaak tegen hoofdverdachte Hans O. "Het is eigenlijk nooit weg uit mijn gedachten, maar de laatste tijd loop ik op eieren", zegt Meinema. Ze slaapt bijvoorbeeld erg slecht.

'Wel ontmoet, niet vermoord'

Het Openbaar Ministerie beschuldigt de 43-jarige Emmenaar van de moord op haar zoon. Sinds oktober 2020 zit O. vast. In 2018 werd hij ook al eens opgepakt, maar na een paar maanden weer vrijgelaten. Hij ontkent dat hij iets met de dood van Meinema te maken heeft. Wel heeft hij de politie verteld dat hij de Klazienavener op de dag voor hij dood werd gevonden drie keer heeft ontmoet. Meinema zou hem 'handel' hebben aangeboden. Waar het om zou gaan, wil O. niet zeggen.
Volgens hem ging de deal uiteindelijk niet door en ging hij 's avonds, nadat hij Meinema voor de laatste keer had ontmoet in het centrum van de wijk Rietlanden in Emmen, gewoon naar huis. Zijn vrouw heeft bevestigd dat Hans O. die avond en nacht thuis was, heeft O.'s advocaat Nico Meijering op eerdere tussentijdse zittingen bij de rechtbank in Assen verteld.

Uitkomsten DNA-onderzoek

Het DNA van de Emmenaar is gevonden op de linkerbroekzak van Meinema. Volgens Meijering komt dat omdat O. bij één van de ontmoetingen achter het stuur van de Mercedes heeft gezeten en omdat de twee handen hebben geschud. O.'s DNA moet via Meinema's eigen hand op zijn broekzak zijn gekomen, is Meijerings theorie. Het Nederlands Forensisch Instituut heeft de afgelopen maanden extra onderzoek gedaan om te kijken of dit inderdaad zo kan zijn gegaan. De uitkomsten worden vandaag of morgen in de rechtszaal besproken.
Een zogenoemde anonieme bedreigde getuige heeft ook belastend verklaard over Hans O. Hij of zij stelt dat O. zelf heeft gezegd dat hij betrokken is bij de dood van de Klazienavener.

Tranen

Tijdens de laatste korte zitting in Assen van eind januari, werd de verdachte Emmenaar emotioneel. Hij zei dat het niet goed ging en hij het niet meer volhield in de gevangenis. Een psycholoog die hem heeft onderzocht, concludeerde ook dat O. het zwaar had, maar vond hem ook niet ongeschikt voor de gevangenis. Het aanbod om naar een andere afdeling, met meer zorg, te worden overgeplaatst, sloeg O. af. Hij wilde maar één ding: naar huis. De rechtbank ging daar niet in mee.
(tekst gaat verder onder de video)
De rechtbank buigt zich over de kofferbakmoord: de zaak op een rij
Het gedrag van O. op de laatste zitting is Ingrid Meinema "niet in haar koude kleren gaan zitten", zegt ze. "Hij is alleen maar met zichzelf bezig. Volgens mij zal het hem een worst zijn wat er is gebeurd." Of hij schuldig is, dat moeten de drie rechters maar beoordelen, vindt ze. "Maar volgens ons heeft hij geen schone handen."
Vandaag verhoort de rechtbank de Emmenaar en komen ook de nabestaanden van Ralf Meinema aan het woord. Zijn moeder wil, als ze het aankan, zelf het woord tot de rechtbank richten, net als haar man Wietze. Eén van hun kinderen wil ook het woord voeren. Donderdag komt het Openbaar Ministerie met de strafeis tegen O. Meinema: "Ik hoop dat hij levenslang opgesloten wordt, maar dat gebeurt vast niet. Maar elke straf die hij krijgt is voor ons te laag."

'Alleen maar zwaar'

Tijdens de zitting eind januari suggereerde O. dat de omgeving van Ralf Meinema de dader van de moord in eigen kring moet zoeken. Namen wilde hij niet noemen. Terugblikkend vindt Ingrid Meinema het een waardeloze opmerking. "Hij probeert gewoon alles af te schuiven."
Zij, haar man en de kinderen zijn naar alle tussentijdse zittingen bij de rechtbank geweest in de afgelopen anderhalf jaar. "Ja, dat was zwaar, maar de laatste vijf jaar zijn alleen maar zwaar geweest. Het is ook niet zo dat we het na deze rechtszaak kunnen afsluiten", verwacht ze. "Wel hoop ik dat we meer te horen krijgen dan tot nu toe, dat we erachter komen wat er gebeurd is, want we weten nog steeds niks."

Medeverdachte

Behalve Hans O. wordt ook Kenny B. (29) uit Klazienaveen verdacht van betrokkenheid bij de dood van Ralf Meinema. Hij zat in het najaar van 2021 een aantal weken vast en mocht toen naar huis, maar bleef verdachte. Hij hoeft vandaag niet voor de rechter te verschijnen. Het is nog niet duidelijk of hij zich later nog voor de rechter moet verantwoorden.
Hans O. kofferbakmoord
Hans O. in de rechtbank in Assen © Tekening: Heleen van den Broek
Liveblog
RTV Drenthe houdt vandaag en morgen een liveblog bij van de rechtszaak in Assen. Op onze website en app zijn de ontwikkelingen in de rechtszaal op die manier live te volgen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl