Informateur Jisse Otter adviseert coalitie van Wakker Emmen en PvdA

Informateur Jisse Otter adviseert coalitie van Wakker Emmen en PvdA
Informateur Jisse Otter adviseert coalitie van Wakker Emmen en PvdA © RTV Drenthe / Tom Meijers
De gemeente Emmen is volgens informateur Jisse Otter (Wakker Emmen) het beste af met een coalitie van twee partijen. Die coalitie moet gevormd worden door Wakker Emmen en de Partij van de Arbeid (PvdA). Dat staat in het informatierapport van Otter, dat hij vrijdagmiddag heeft gepresenteerd.
Dat betekent dat de grote winnaar van de afgelopen verkiezingen, Wakker Emmen (vijftien zetels), in samenwerking met de PvdA (zeven zetels) waarschijnlijk de dienst gaan uitmaken en het CDA dus buiten de coalitieboot valt. Die drie partijen zaten de afgelopen vier jaar op het pluche in de Emmer raadszaal.

Evenwicht

Deze coalitie heeft een meerderheid van 22 zetels van de in totaal 39. Meer dan de helft van de partijen, ruim 70% van de zetels, geeft hier de voorkeur aan. "De partijen geven daar hun voorkeur aan omdat er dan meer evenwicht in de verhouding tussen coalitie en oppositie", verklaarde Otter.
Robert Kleine (CDA) deelde de conclusies van Otter niet helemaal: "Natuurlijk zijn we teleurgesteld over dit rapport. Het zal u niet verbazen dat wij als CDA de optie hebben gegeven om met het huidige coalitie door te gaan."
SP-fractievoorzitter Marc Kuiper deelde dat ook zijn partij een voortzetting van het huidige college heeft geopperd. De ChristenUnie was het daarmee eens, want een coalitie van twee partijen zou een gesloten houding in de hand kunnen werken volgens fractievoorzitter Roy Pruisscher.
Kleine haalde de lage opkomstpercentage in Emmen aan: "Er is al eerder gesproken over de opkomstpercentage, dat erg laag lag. Minder dan de helft van die kiezers steunt de coalitie die hier wordt geadviseerd. 49% van de stemmen ging naar deze twee partijen."
Mocht het uiteindelijk niet lukken om een coalitie te smeden van alleen Wakker Emmen en PvdA, dan zijn alle partijen bereid om deel te nemen aan een alternatieve coalitie.

Zes wethouders

Door de groei van het takenpakket van de gemeente ligt een uitbreiding van het aantal wethouders - van vijf naar zes - voor het gros van de partijen voor de hand. Over de verdeling daarvan, merkte Kleine het volgende op: "Waarschijnlijk zullen er vier wethouders door Wakker Emmen geleverd worden en twee door de PvdA. Dat is naar onze mening niet wenselijk. Ik wens mijn collega's van de PvdA daar succes mee."
Wakker Emmen zal naar alle waarschijnlijkheid volgende week een formateur aanwijzen, waarmee de formatiefase van start gaat.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl