Noordscheschut krijgt wegens succes tweede Dorpsommetje

Paula Benjamins dorpsommetje Noordscheschut
Paula Benjamins van de dorpskrant in Noordscheschut geniet zelf ook van de dorpsommetjes © RTV Drenthe / Serge Vinkenvleugel
Dorpsommetjes in Drenthe zijn een enorm succes. Er zijn dorpen die meerdere ommetjes hebben of in de maak hebben. Dwingeloo heeft er inmiddels vijf, Dalen al vier. Maar ook minder toeristische dorpen hebben ze of maken ze; Noordscheschut is bezig met een tweede ommetje.
Sinds de coronacrisis zit wandelen in de lift. Ook in Noordscheschut. "Wij wilden het wandelen graag interactief maken. Het is de ultieme manier om je dorp te leren kennen. Niet alleen het dorp van nu maar ook de geschiedenis van je eigen woonplaats" zegt Paula Benjamins van Dorpskrant De Schutse Bengel.
"En je komt ook op plekken in je eigen dorp waar je normaal niet langs komt" vult vrijwilliger Douwe van der Werf aan terwijl hij langs mooie arbeiderswoninkjes op de Schooldijkje buiten het dorp loopt. Hij is bezig met het maken van de route van het tweede Schutse ommetje.

Verdwenen? Bord erbij!

"Het interactief maken van de wandelingen is al goed gelukt met de rode route", vertelt Benjamins. "Veel plekken zijn nog herkenbaar van vroeger. En op plekken waar alles is veranderd en gebouwen zijn verdwenen, willen we informatieborden met een foto van vroeger plaatsen."
Benjamins denkt aan het verdwenen tramstation, de afgebroken korenmolen en plekken waar wieken (vaarwater) is gedempt. De rode route loopt vooral in en langs de oostkant van het dorp. Deels over de oude trambaan en de Verlengde Hoogeveense Vaart is ook nooit ver weg.
"De nieuwe paarse route gaat vooral door en langs de westkant van het dorp. Uiteraard langs het water en de huizen van 't Noord. En ze heten niet voor niets dorps-ommetjes. Dus je moet niet alleen dingen in het dorp maar ook om het dorp laten zien," legt Van der Werf uit.
Douwe van der Werf Noordscheschut
Douwe van der Werf ontwerpt het tweede dorpsommetje van Noordscheschut © RTV Drenthe / Serge Vinkenvleugel
De dorpsommetjes in Drenthe komen voort uit de knapzakroutes van De Brede Overleg Groep Kleine Dorpen (BODK). "Maar dorpsommetjes die meestal een afstand van tussen de 6 en 8 kilometer hebben, zijn fors korter dan de meeste knapzakroutes die al gauw bijna 20 kilometer zijn", weet Luit Hummel van de BOKD.
Hoeveel ommetjes dat zijn, weet Hummel niet. En zijn collega Dick Dijkstra van het Recreatieschap Drenthe evenmin. Duidelijk is wel dat het er veel zijn en er komen nog steeds routes bij. "Je hoort er als dorp al bijna niet meer bij als je geen eigen ommetje hebt" lacht Hummel. "En soms krijgen verschillende routes in een dorp een thema zoals in Dalen."

Wandelknooppuntennetwerk

Het Recreatieschap Drenthe gaat zoveel mogelijk dorpsommetjes met elkaar verbinden. In Noordscheschut staat al een paaltje met de aankondiging dat daar gewerkt wordt aan het netwerk. Benjamins: "Als al die dorpen op die manier met elkaar verbonden zijn, kunnen de wandelaars helemaal los."
"Wij gebruiken de lokale ommetjes om de basis van het Drentse wandelknooppuntennetwerk te maken", aldus Dijkstra. "De ruggengraat van het netwerk is het Drenthepad maar ook de knapzakroutes en het Pieterpad maken er deel van uit. Zo ontstaat één groot wandel-netwerk."
"Door alles met elkaar te verbinden en routes samen te voegen hoeven we zo min mogelijk bordjes en paaltjes in het landschap te plaatsen", besluit Dijkstra. Eind 2023, uiterlijk half 2024 moet het Drentse wandelknooppuntennetwerk klaar zijn.
De dorpsommetjes van Noordscheschut
De reportage over de dorpsommetjes is 7 april uitgezonden in de thema-uitzending over wandelen van Expeditie Nederland van Omroep Max. RTV Drenthe-medewerker Serge Vinkenvleugel is de komende maanden de vaste Drentse verslaggever voor dit landelijke tv-programma op NPO2.
De aflevering over wandelen is hier terug te zien, Alle afleveringen van Expeditie Nederland kun je hier kijken.

Wat is Expeditie Nederland?

Elke maandag tot en met donderdag staat in de uitzending één thema centraal dat door vier regionale verslaggevers vanuit verschillende perspectieven wordt belicht. Volgens Vinkenvleugel is het programma vergelijkbaar met Metropolis van de omroep Human. "Dat internationale programma laat de wereld zien door de ogen van lokale journalisten. Wij dit doen dit op Nederlandse schaal met allemaal tv makers van de regionale omroepen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.