Herdenkingskruis in Spaarbankbos ter ere van drie jongemannen onthuld

Spaarbankbos
In het Spaarbankbos is een herdenkingskruis onthuld © Albert Metselaar
In het Spaarbankbos is vanochtend een gedenkteken onthuld op de plaats waar op 9 april 1945 drie jongemannen werden vermoord. Op het herdenkingskruis staan de namen vermeld van de drie doden.
Verschillende instanties en de gemeente Hoogeveen maakten al een paar jaar terug plannen om een herdenkingspunt aan te brengen. De bedoeling was om dit 75 jaar na dato te onthullen, maar corona zat de onthulling dwars.

Twee dagen voor de bevrijding

De drie jongemannen werden een dag voor de bevrijding geëxecuteerd. De lichamen van Albert Eggen (uit Zuidwolde), Sybrand Jan van der Linde en Johan Dhont werden twee dagen later gevonden.
Duitse soldaten namen Eggen mee, omdat ze op zoek waren naar zijn oudste broer. Die zat bij het verzet. Albert zelf zat ondergedoken bij zijn ouders, om arbeidsinzet te ontlopen.

Onthulling

Burgemeester Karel Loohuis van de gemeente Hoogeveen onthulde zaterdag het gedenkteken, samen met leden van de scouting. Nabestaanden waren ook aanwezig. Loohuis trok de lijn door van de terreur rond de bevrijding en de gebeurtenissen nu in Oekraïne. De stilte bij het gedenkteken, voor de herdenking van de doden, werd doorbroken door de klank van de kuduhoorn, een signaalinstrument dat de scouting vanaf het begin heeft geadopteerd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl