'Ministerie wilde meer doen door noodsituatie opvang Ter Apel'

Ministerie wilde meer doen tijdens noodsituatie opvang Ter Apel
Ministerie wilde meer doen tijdens noodsituatie opvang Ter Apel © ANP
Hoge ambtenaren van het ministerie van Justitie en Veiligheid wilden eind oktober meer doen om de noodsituatie in het opvangcentrum in Ter Apel te beëindigen. Daar liep de spanning flink op, omdat het landelijke aanmeldcentrum voor asielzoekers overval zat. "Politieke aarzeling" werkte hard ingrijpen echter tegen.
Dat meldt RTV Noord na het opvragen van documenten over de situatie. De situatie is in oktober onhoudbaar, toen bleek dat in de nachtopvang meer dan 650 mensen verbleven terwijl er maar plek was voor 250 asielzoekers. Meerdere keren trokken Groningse bestuurders tevergeefs aan de bel in Den Haag. Ze voerden de druk op door de media te benaderen toen duidelijk werd dat er niet snel op hulp kon worden gerekend. In een uiterste poging betrok de Veiligheidsregio Groningen het kabinet, inclusief minister-president Mark Rutte, bij de crisis, maar dat besloot om niet direct hard in te grijpen terwijl daar wel om werd gevraagd.
De Groningse bestuurders werkten daarom zelf aan mogelijkheden om Ter Apel te sluiten als de situatie verder uit de hand zou lopen. Duizenden nieuwe crisisnoodopvangplekken in de stad Groningen, Pekela en Leek zouden dan worden ingericht om asielzoekers onder te brengen.
Vorige maand werd duidelijk dat de opvang in Ter Apel opnieuw overvol zit. Daarom is besloten om elders in het land tweeduizend plekken te creëren.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl