Onderwijs voor Oekraïense kinderen in Emmen: 'We hebben alles op alles gezet'

Oekraïense kinderen krijgen vanaf vandaag les op school in Emmen
Oekraïense kinderen krijgen vanaf vandaag les op school in Emmen © RTV Drenthe / Dylan de Lange
Zo'n veertig Oekraïense kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar gingen vandaag na lange tijd weer voor het eerst naar school. Zij konden terecht in een oud schoolgebouw van het Esdal College aan de Angelsloërdijk in Emmen. De vluchtelingen krijgen op deze locatie les tot aan de zomervakantie.
Dankzij een samenwerking tussen de gemeente Emmen en het Expertisecentrum voor Anderstaligen werd het onderwijs opgestart. Zo regelde de laatstgenoemde organisatie dat er leraren voor de klas staan. "Het was een grote opgave, maar iedereen heeft z'n taken heel goed uitgevoerd", zegt Ingrid van der Woude van de gemeente.

Klaargestoomd

De docenten van het expertisecentrum zijn 'klaargestoomd' om de lessen te kunnen geven. "Ze hebben van ons een spoedcursus gehad hoe je dat doet met leerlingen die hier voor het eerst komen en een andere taal spreken. Communicatie gaat dan ook met handen en voeten", licht Marlien de Koning van het expertisecentrum toe.
In onderstaande reportage is meer te zien over het onderwijs voor de Oekraïners:
Oekraïense kinderen krijgen les in Emmen

Eerst les voor veertig scholieren

Op dit moment krijgen veertig Oekraïense scholieren les, een aantal dat later nog wordt uitgebreid. Een groot deel van de kinderen wordt opgevangen op vakantiepark Parc Sandur en in het voormalige Fletcher Hotel. "Daar hebben we geluk mee, anders moeten we hen allemaal met busjes vervoeren."
Naast het lesgeven heeft het expertisecentrum de ouders uitleg gegeven hoe alles op de school in z'n werk gaat. "Dat was spannend, maar als ik naar de groepen kijk, dan zie ik dat ze meer ontspannen zijn en hun plek beginnen te vinden. En dat zie ik ook bij de ouders, ook omdat ze vragen konden stellen. Zij gunnen hun kinderen ook weer om kind te kunnen zijn", aldus De Koning.

'Alles op alles gezet'

Ook wethouder Raymond Wanders is blij dat het onderwijs in relatief korte tijd kon worden opgestart. "We hebben alles op alles gezet om de leerlingen zo snel mogelijk naar school te laten gaan en van start kunnen met het geven van onderwijs."
Het is niet bekend waar de Oekraïense kinderen na de zomervakantie les krijgen. Mogelijk gebeurt dat nog aan de Angelsloërdijk, maar er kan ook een ander gebouw voor in de plaats komen. Dat ligt onder meer aan hoeveel vluchtelingen er nog naar de regio komen.