Staatssecretaris: 'Vergunningen afvalwaterinjectie in Schoonebeek nog dit jaar rond'

Afvalwaterinjectie
De injectie van afvalwater bij het Twentse Rossum © ANP / Marcel van den Bergh
Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) verwacht dat het dit jaar lukt om de vergunningen rond te krijgen voor het injecteren van afvalwater in Schoonebeek. Dat zegt hij tegen RTV Oost.
Vijlbrief was in Twente om te praten over het opstarten van de afvalwaterinjectie in de Twentse bodem. Dat injecteren ligt stil omdat er momenteel maar één put gebruikt kan worden. "Het injecteren kan pas weer opgestart worden als er een back-up put is en die is er nu niet. Nu gaat SodM (Staatstoezicht op de Mijnen) niet akkoord", zei de staatssecretaris tijdens een bezoek aan het Twentse Denenkamp.

Afvalwaterinjectie naar Drenthe?

Vanaf 1 januari 2023 wil Vijlbrief de afvalwaterinjectie verplaatsen naar Schoonebeek, waar ook de oliewinning plaatsvindt waar het afvalwater bij vrijkomt. "Het belangrijkste voor Twente is dat het mijn streven is om 1 januari te stoppen hier. Waarom hoort u enige reserve? Omdat ik de techniek niet in handen heb. Dus ik heb het proces in handen, maar Drenthe moet gereed gemaakt worden om dat afvalwater daar te kunnen verwerken. Dat moet vanaf 1 januari. En daar moet het ook veilig kunnen, vindt iedereen hier ook", zegt hij bij RTV Oost.
Al met al verwacht Vijlbrief dat het lukt om de vergunning rond te krijgen om het lozen van afvalwater naar Drenthe te kunnen halen. Hij brengt binnenkort een bezoek aan onze provincie.
Over het lozen van afvalwater in de bodem zijn zorgen. Daarbij wordt onder meer gewezen naar grondverontreiniging en mogelijke natuurschade. Onder meer provincie Drenthe en politieke partijen in Emmen gaven eerder al aan overvallen te zijn door deze plannen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl