Wat vind jij: Bij elke sanctie tegen Rusland moet nagedacht worden over de gevolgen

Dit jaar dreigen ruim 260 miljoen mensen wereldwijd in extreme armoede te belanden, wat betekent dat ze dagelijks minder dan 1,74 euro te besteden hebben. Dat stelt Oxfam Novib in een nieuw rapport. De hulporganisatie schat in dat eind 2022 zo'n 860 miljoen mensen in armoede leven als daartegen niets wordt gedaan.
Naast de effecten van de coronapandemie is er volgens Oxfam een toenemende economische ongelijkheid, mede door de oorlog in Oekraïne. De oorlog leidt tot hogere prijzen voor voedsel en energie. Arme mensen besteden volgens de ontwikkelingsorganisatie een relatief groot deel van hun inkomsten aan voedsel en worden vanwege de hoge prijzen nu gedwongen tot het kiezen tussen het betalen van eten, verwarming en zorg.
Weren Russisch olie
Ondertussen praten de EU-landen over het weren van Russische olie. Een olie-embargo komt steeds een stapje dichterbij, denkt minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken. Maar zolang een embargo er nog niet in zit, moeten EU-landen zelf hun afhankelijkheid van Russische energie verminderen, stelde Hoekstra zijn collega's voor.
Meer producten duurder
Met het weren van Russisch olie zullen de prijzen nog weer verder stijgen en worden meer producten duurder. De Rabobank stelt in de Telegraaf dat de prijzen laptops, bouwmaterialen, accu's voor auto's en elektrische apparaten allemaal zullen gaan stijgen.
Moeten we met het invoeren van nieuwe sancties rekening houden met welke gevolgen dat voor ons en de rest van de wereld heeft? Of moeten er ongeacht de gevolgen harde sancties genomen worden? Wat vind jij?