Tijdens oriëntatiedag Johannes Postkazerne lijken problemen Defensie even niet te bestaan

Jongeren vergapen zich aan een van de voertuigen van Defensie
Jongeren vergapen zich aan een van de voertuigen van Defensie © RTV Drenthe / Ronald Oostingh
"Poeh. Volgens mij is 'ie wel minstens een kilo of tien zwaar", puft een jongen nadat hij een langwerpig wapen weer terugzet op de tafel waarvan hij hem afpakte. "Ik doe wel eens games. Maar dit is veel lijper. In het echt voel je veel meer hoe het is."
Defensie zal het ongetwijfeld iets anders verwoorden, maar wat de jongen zegt is wel zo ongeveer wat de bedoeling is van de oriëntatiedag: jongeren alle onderdelen van de krijgsmacht laten zien en ervaren. En natuurlijk ook enthousiast krijgen voor het werk, want extra personeel kan Defensie zeer zeker gebruiken.

Tekorten

"Alleen al voor deze brigade zoek ik nog zeker 700 man", vertelt brigadegeneraal Roland de Jong. Ook is hij commandant van de 43 Gemechaniseerde Brigade Havelte. "Dit soort dagen dragen daar zeker aan bij. Bij de interesse die de jongeren hebben, kunnen wij nu wat meer beeld en geluid geven."
Niet alleen in Havelte lopen ze tegen personeelstekort aan, landelijk kampt Defensie al jarenlang met duizenden openstaande vacatures die maar niet opgevuld lijken te worden. Als reden noemen uitgestroomde militairen vaak het gebrek aan perspectief, ook zouden jongeren vaker uitstromen omdat ze bijvoorbeeld bij fastfoodketens nog meer verdienen.
"Ja, of dat nou helemaal waar is weet ik niet. Maar het geeft wel de teneur aan", reageert De Jong. "Er wordt heel veel van je gevraagd bij Defensie, daar mag ook best wat tegenover staan. Er worden nu stappen in gezet, daar ben ik blij om." Vandaag werd er in de Tweede Kamer een petitie aangeboden waarin gevraagd werd om structureel meer geld voor Defensie.
"Nou, ik vind het eerlijk gezegd een beetje debiel", zegt de jongen die zojuist nog met een geweer op z'n schouder stond. "Als je ergens werkt doe je het voor je plezier en niet voor het geld. Je werkt er omdat het jouw passie is. En je verdient hier al redelijk wat, je moet kunnen rondkomen en voor de rest betalen ze alles voor je."
(Verhaal gaat verder onder de video)
Defensie hoopt meer jongeren te trekken

Aanmeld-animo

Ook is door de oorlog in Oekraïne de kijk op de Nederlandse krijgsmacht veranderd. Defensie wordt nog meer dan anders onder de loep genomen wat betreft achterstallig onderhoud, het personeel en andere gebreken. Maar in hoeverre speelt de oorlog in Europa mee bij jongeren in het besluit om te werken in het leger?
"Als andere mensen worden aangevallen, dan heb ik wel het gevoel van: dat is niet rechtvaardig. Dat onrecht moet je bestrijden. Maar aan de andere kant wil ik ook niet zelf afgeschoten worden. Als ik dat tegen elkaar afweeg, dan zou ik toch wel gaan om te helpen", vertelt een van de jonge bezoekers.
Een blonde jongedame heeft hetzelfde rechtvaardigheidsgevoel: "We hebben juist na de Tweede Wereldoorlog gezegd: dit nooit weer. Dus ik vind het zeker belangrijk om nu iets te doen. Dus ik ga mij nu oriënteren en dan kijken wat ik wil." En dat ze ergens anders meer kan verdienen dan bij de landmacht? "Ja kijk, als jij lekker geld wilt verdienen met frietjes bakken mij McDonalds, dan moet je dat lekker doen. Als het je alleen maar om het geld gaat, dan is Defensie niets voor jou."

'Intrinsieke motivatie'

Volgens Brigadegeneraal De Jong is het goed dat jongeren door de situatie in Oekraïne extra goed nadenken over werken bij Defensie. "Het laat ook zien dat werken bij Defensie gevaren met zich meebrengt. Dus je moet ook echt intrinsieke motivatie hebben om iets bij te willen dragen aan niet alleen Nederland, maar ook Europa en de wereld. Er zullen een aantal mensen zijn die zeggen: ik pas. Maar ook genoeg die juist wat willen bijdragen en zich dus aanmelden."
Op de Johannes Postkazerne in Havelte hoopt men een aantal van de jongeren die er vandaag weren snel weer te zien. Aan de meeste enthousiaste jongeren die vandaag aanwezig waren ligt het personeelstekort in ieder geval niet. "Ik hoop echt dat ik hier kan groeien in mijn persoonlijke ontwikkeling. En dat ik uiteindelijk kan doorstromen naar de plek waar ik naartoe wil", aldus een van de bezoekers.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.