Dreigementen of niet: heien voor het windmolenpark begint

Langs de Drentse Mondenweg tussen 1e Exloërmond en Nieuw-Buinen begint windmolenfabrikant Nordex met de heiwerkzaamheden voor de eerste turbine van het windpark De Drentse Monden en Oostermoer.
Vorige week trok een aannemer zich nog terug uit het project omdat hij een dreigbrief had gekregen van tegenstanders. Toch begint het werk nu volgens planning.
Daarvoor zijn speciale heispecialisten ingeschakeld. In totaal worden 34 betonnen palen de grond in geheid. Zodra alle palen zijn gestort en uitgehard volgt de bouw van de fundering.

Een week heien

De heiwerkzaamheden worden naar verwachting deze week afgerond. Vanwege de veiligheid is het bouwterrein niet toegankelijk voor bezoekers.
In januari startten de voorbereidingen voor de bouw van de eerste windturbine al. De eerste is een testmolen. Als die voldoet, worden nog 44 turbines gebouwd.

Windmolenextremisme

De tegenstand vanuit het gebied is inmiddels zo groot dat sommige windboeren en -bouwers ernstig worden bedreigd. Een bouwbedrijf uit Nieuw-Buinen stapte vorige week puur uit angst uit het project.
De politie onderzoekt het windmolenextremisme met een zogeheten Team Grootschalige Opsporing (TGO) van ministens twintig rechercheurs en agenten.
Dinsdagavond besteedt het tv-programma Opsporing Verzocht daar aandacht aan.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.