Djammen: een dappere keuze van May & June

May and June
May and June tijdens de keldersessie © Fred van Os / RTV Drenthe
Een sprong in het diepe, maar ook een droom die uitkomt. De vrijheid om muziek te kunnen maken en van die muziek te kunnen leven. Veel artiesten dromen ervan, maar slechts een handjevol waagt de stap. Yora en Anouk Triezenberg, oftewel May & June, maken die sprong deze zomer.
"Wij hebben onze banen opgezegd en vanaf 1 mei gaan wij fulltime voor onze muziek. Om zoveel mogelijk onze nummers te delen en om op zoveel mogelijk plekken in Nederland te komen", vertelt Anouk trots.
Zij heeft haar baan als pedagogisch medewerker opgezegd. "We hebben al wel wat optredens staan", vertelt Yora. "Dat geeft ons dan ook wel wat zekerheid." De dames verheugen zich op de vrijheid om een zomer lang naar hartenlust muziek te kunnen maken. Het opgeven van hun banen valt ook mooi samen met het album wat in de maak is.

Album

Sinds de vorige keer dat ze bij Djammen waren, toen nog op zolder, hebben de dames hun oeuvre uitgebreid. "We zijn verder gaan schrijven aan eigen liedjes", vertelt Anouk. "We zijn bij Simon Keizer geweest en die heeft ons eigenlijk een beetje een schop onder onze kont gegeven van: ga de studio in. Dat bleef een beetje bij ons als een idee, als een droom."
Na het bezoek aan Simon Keizer, van het duo Nick en Simon, ging er bij Yora en Anouk een knop om. "Als we het willen moeten we zelf die stap nemen, dus we zijn inmiddels naar de studio gegaan, om onze eigen nummers op te nemen", vertelt Anouk. "Ons eerste Nederlandse album", vult Yora haar aan. Een spannende eerste stap. "Je geeft iets heel persoonlijks straks cadeau en dat voelt ook wel kwetsbaar."

Crowdfunding

Het album moet uiteindelijk resulteren in een cd, maar een cd maken kost geld. "Er komt wel veel bij kijken", zegt Yora. "Meer dan we dachten." De zangeres is grafisch vormgever en gaat zelf het ontwerp voor het album maken, dus dat scheelt al in de kosten. "In ons hoofd is het eigenlijk al af, het moet alleen nog even gerealiseerd worden", lacht Anouk.
Er blijven naast de vormgeving echter genoeg kosten over. "Daarvoor hebben we een crowdfunding gestart, dus mensen kunnen ons er nu bij steunen", zegt ze. Haar zus vult haar aan. "Dat gaat goed. We zijn over de helft nu." Op het album komen tien dromerige liedjes te staan, over onder andere heimwee en uiteraard de liefde. Tot 22 april kunnen mensen het duo steunen met een bijdrage op hun crowdfundpagina.
Bekijk hier de volledige keldersessies met May & June.
Djammen: een dappere keuze van May & June

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.