Provincie wil in gesprek blijven met boeren uit Geelbroek: 'Oplossing staat voorop'

Geelbroek
Boeren in Geelbroek vrezen voor schade door de plannen voor het gebied © RTV Drenthe / Hjalmar Guit
Een verontwaardigd gezicht bij Sonja Kort, Statenlid voor STIP. Ze is niet blij met wat ze gisteren las bij RTV Drenthe. Daar stond dat boeren uit de Broekstreek, een gebied tussen Assen, Ekehaar en Hooghalen, moeten afzien van bezwaren als ze in gesprek willen blijven met de provincie.
"Daar is een grens mee overschreden", zegt ze. "Mensen moeten altijd een bezwaar kunnen indienen."
De provincie wil nieuwe natuur creëren in het gebied. De natuur is opgedroogd en daarom ligt er nu een plan om het gebied natter te maken. Daarbij werkt de provincie samen met Staatsbosbeheer en een gebiedsontwikkelaar. Maar een groep boeren ziet dat niet zo zitten. Zij vrezen schade aan de grond, en daarmee schade aan het bedrijf.

Schadevergoeding

"We spreken al heel lang met boeren uit het gebied", reageert provinciebestuurder Henk Jumelet. Dat was al bij zijn aanstelling uit de vorige periode, zo memoreert hij. "We hebben de bezwaren gehoord die de boeren hebben. Die gaan vooral over vernatting. Daar hebben we gesprekken over."
De provincie verwacht dat de plannen niet tot schade leiden, waarbij Jumelet heeft toegezegd dat als er wel schade is, de provincie dat gaat vergoeden. "Als je geen schade verwacht, kan je die toezegging wel doen", zegt hij.
Daar nemen de boeren nog geen genoeg mee. "Zij willen een schadevergoeding vooraf." In februari volgde er nog een gesprek. "De intentie is om er met elkaar uit te komen."

Goed gesprek

Maar voor een goed gesprek, zal de provincie het graag zien dat de bezwaren even opzij worden gelegd. "Laten we elkaar dan goed in de ogen kijken en te gaan voor een oplossing", zegt Jumelet.
Hij wijst erop dat de boeren al de nodige wob-verzoeken hebben gedaan en ook willen gaan procederen. Desalniettemin is de provinciebestuurder te spreken over de gesprekken. "Volgens mij zitten wij goed aan tafel."

Opschorten

De ChristenUnie komt nog met een alternatief. "Is het niet verstandiger om te vragen of ze de bezwaren dan willen opschorten in plaats van intrekken?", vraagt Harm Henk Veldsema namens de partij aan Jumelet. "Ik vind alles prima", reageert de provinciebestuurder. "Een oplossing staat voorop." Waarbij hij ook zegt dat iedereen altijd bezwaar moet kunnen maken.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.