'Dreigementen rond windparken kun je zien als terrorisme'

In de Veenkoloniën is veel verzet tegen de komst van het windpark (Rechten: Edwin van Stenis)
In de Veenkoloniën is veel verzet tegen de komst van het windpark (Rechten: Edwin van Stenis)
Bedreigingen of niet, tussen 1e Exloërmond en Nieuw-Buinen zijn vandaag de heiwerkzaamheden begonnen voor de eerste windmolen van windpark De Drentse Monden en Oostermoer.
Hoewel het vandaag rustig bleef in het windmolengebied, maken de politie en de overheden zich wel
over de bedreigingen. Ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding sprak
al van radicalisering en extremisme in het gebied.
trok aannemer Avitec uit Nieuw-Buinen zich nog terug uit het project, omdat hij een dreigbrief had ontvangen. De politie doet daar onderzoek naar.

'Ze willen mensen bang maken'

Bert-Jan Doosje houdt de ontwikkelingen rond de windparken ook in de gaten. Hij is onderzoeker op het gebied van radicalisering aan de Universiteit van Amsterdam. "Deze dreigementen vallen eigenlijk in de categorie crimineel gedrag", zegt hij. "Maar tegelijkertijd zorgen ze er wel voor dat ze mensen bang maken. Niet alleen diegene die ze specifiek benaderen, maar ook een breder publiek."
Doosje verwijst daarbij ook naar de overheden die te maken krijgen met dreigementen. Zo werden gedeputeerde Tjisse Stelpstra en de Groningse burgemeester Rein Munniksma op pamfletten afgebeeld als nazi-kampbeulen. "Ze proberen daarmee de besluitvorming te beïnvloeden. In die zin kun je dit eigenlijk zien als terrorisme", aldus de onderzoeker.
Windmolenfabrikant Nordex is
begonnen met de heiwerkzaamheden voor de eerste turbine in het windpark. In totaal gaan er 34 betonnen palen de grond in, daarna volgt de bouw van de fundering. Het gaat hier overigens om een testturbine. Als die voldoet, worden er nog 44 turbines bijgebouwd.

'Je zwicht voor de bedreiging'

Volgens Doosje heeft het terugtrekken van aannemersbedrijf Avitec twee kanten. "Aan de ene kant is het natuurlijk heel begrijpelijk", legt hij uit. "Je kunt je moeilijk voorstellen wat het met je doet als je bedreigd wordt via zo'n brief."
"Maar aan de andere kant is het jammer", vervolgt hij. "Je zwicht dus eigenlijk voor zo'n bedreiging. En dan heeft diegene die de dreiging uit ook het gevoel dat het effect heeft."
Doosje kan niet zeggen of de extremisten zo'n stap als een overwinning zien. "Ik weet niet wie hierachter zitten, dus dat is gissen", vertelt hij. "Maar in z'n algemeenheid is het wel zo dat terroristische groepen geïnteresseerd zijn in wat hun daden en acties bij mensen doen. En als iets effectief lijkt te zijn - in de zin dat ze angst oproepen - dan zullen ze diezelfde strategie blijven hanteren."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.