Atlas Theater opent de deuren naar een poppodium in Emmen

Koos Maris van het Atlas Theater: 'Dankzij de trappen bereiken we de magische grens'
Koos Maris van het Atlas Theater: 'Dankzij de trappen bereiken we de magische grens' © RTV Drenthe / Dylan de Lange
Twee trappen in de kleine zaal van het Atlas Theater moeten een aanzetje geven voor weer een poppodium in Emmen. Dankzij de trappen, waardoor bezoekers ook op de balustrades kunnen staan, kunnen er popartiesten geboekt worden, die anders niet zouden komen. Het Atlas Theater gaat dat alleen niet zelf doen.
De twee op maat gemaakte, stalen trappen zijn deze week geleverd en eentje daarvan is gisteren door de technici van het Atlas Theater geïnstalleerd. In een theatersetting is de tribune met 300 stoeltjes uitgeschoven, maar wanneer er gedanst moet worden, is de vloer leeg. De trap leidt de bezoekers van de zijkant van de zaalvloer naar de omloop bovenlangs. Zo kunnen er ineens veel meer mensen bij een feest of concert aanwezig zijn.

Grote wens

Het was een grote wens van het Atlas Theater. Bij het ontwerp van de kleine zaal was er geen rekening gehouden met toegang tot de balustrades wanneer de tribunes ingeschoven zijn. Bezoekers die boven willen staan moeten dan via de noodtrappen achterlangs omhooglopen. Dat is volgens operationeel coördinator Koos Maris maar één keer voorgekomen. Er werden in het Atlas Theater nog geen popconcerten geprogrammeerd.
Dankzij een tijdelijk noodfonds, het Kickstart Cultuurfonds, konden cultuurinstellingen subsidie aanvragen voor maatregelen die ze moesten invoeren vanwege het coronabeleid. Denk daarbij aan kuchschermen en vloerbestickering, maar het Atlas Theater kreeg ook geld voor de trappen. "De kleine zaal was niet rendabel met de toegestane bezoekersaantallen destijds", vertelt Maris. "We konden maar 66 bezoekers kwijt op de stoeltjes op de vloer. Door de trappen konden we nog eens 80 mensen extra ontvangen op barkrukken op de omloop."

'Magische grens van 800 bezoekers'

Nu, zonder de coronamaatregelen, kunnen er wel 800 bezoekers in de kleine zaal, wanneer de tribune er niet is. Bijkomend voordeel is dat de zaal hiermee geschikt wordt voor popconcerten van bijvoorbeeld grote bands als Bløf en De Dijk. Dat heeft alles te maken met de minimale bezoekersaantallen. Maris: "Veel bands hanteren een ondergrens van 800 bezoekers. Door de trappen kunnen we die magische grens nu bereiken."
Het artikel gaat door onder de foto
Op de balustrades rondom de zaal kunnen tweehonderd extra toeschouwers staan
Op de balustrades rondom de zaal kunnen tweehonderd extra toeschouwers staan © RTV Drenthe / Dylan de Lange
Kom maar op met de popconcerten aan het Raadhuisplein, zou je denken. Zo ver is het nog niet, want het Atlas Theater is niet van plan zelf de bands naar Emmen te halen. "Het programmeren van popmuziek is een heel andere tak van sport", legt Maris uit. "Het kent een heel ander voortraject, het heeft een ander netwerk nodig, de bekostiging is anders. Dat kunnen wij niet naast onze theaterprogrammering erbij doen."

Derde partij

Een oplossing, volgens het theater, is een externe partij die concerten in de popzaal programmeert. Het Atlas Theater denkt daarbij terug aan de constructie die Poppodium Apollo had met theater De Muzeval. Die stichting programmeerde haar concerten in de achterzaal van café Groothuis en de grote zaal van De Muzeval, totdat de organisatie in 2017 wegens gebrek aan genoeg subsidie, besloot te stoppen. Een verhuizing van De Muzeval naar de popzaal van het Atlas Theater was daarmee ook van de baan.

'Als het aan ons ligt, klinkt hier binnenkort weer popmuziek'

"Zo'n derde partij kan ook aanspraak maken op subsidies voor het organiseren van popconcerten", vertelt Maris. "Dat kunnen wij niet." Het theater onderzoekt die mogelijkheid en de eerste gesprekken daarover lopen al. "Dat is allemaal nog heel pril, maar als het aan ons ligt klinkt, hier binnenkort weer popmuziek."
Voor nu is de kleine zaal gereedgemaakt voor het Voute Vrijdag-feest, waarbij 700 bezoekers losgaan op verschillende dj-acts en feestmuziek. Met dat aantal profiteert het Atlas Theater al meteen van de trap. "Voor corona konden we op zulke avonden 500 mensen ontvangen. Vanavond zijn dat er dus 200 meer", aldus Maris.
Atlas Theater opent de deuren naar een poppodium in Emmen

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.