Assen geeft binnenstad na corona een boosterprik van vier ton

Markt Assen
Met de vier ton wil de gemeente het centrum na de coronacrisis er bovenop helpen © RTV Drenthe / Romy Posthumus
De gemeente Assen gaat de binnenstad een impuls geven van ruim 400.000 euro. Dit bedrag is bedoeld om zoveel mogelijk ondernemers te helpen met het herstel na twee moeilijke coronajaren.
Het bedrag is beschikbaar voor activiteiten in de binnenstad, versterking van de samenwerking tussen ondernemers, ondersteuning van ondernemerschap en extra communicatie richting inwoners en bezoekers.

Scala aan activiteiten

Wethouder Mirjam Pauwels (VVD) laat weten dat de inwoners een breed scala aan activiteiten kunnen verwachten. "Waaronder ook culturele. Maar het plan is breder van opzet dan alleen activiteiten. Je wilt ook graag bereiken dat ondernemers niet verder in de problemen raken. Daarnaast doen we in overleg met alle betrokkenen onderzoek naar de vraag of elke ondernemer op de goede plek zit en als dat niet het geval is, hoe wij daarbij kunnen helpen. Bij de uitvoering van eventuele verplaatsingen kunnen dan ook hopelijk duurzaamheidsdoelen worden gehaald."
De gemeente Assen gaat dit niet alleen doen met de ondernemers, maar werkt nauw samen met binnenstadsorganisatie Vaart in Assen (ViA). Die heeft samen met de ondernemers en organisaties het plan ontwikkeld en gaat in samenwerking met tal van partners het plan uitvoeren.
Het re-activatieplan, zoals het plan heet dat ontwikkeld is door ViA, bestaat uit extra activiteiten en programmering in de binnenstad, zoals een groot mode-event, meer aandacht voor kleinkunst bij evenementen en een cultureel programma in de Gouverneurstuin.

Bezoekers verloren in coronatijd

"We hebben als binnenstad in 2020 45 procent van onze bezoekers verloren ten opzichte van 2019 en in 2021 40 procent. Dat zijn enorme aantallen en we moeten heel hard werken met elkaar om deze bezoekers weer terug te krijgen", laat binnenstadregisseur Kjeld Vosjan weten.
Door de overheidssteun hebben veel ondernemers de coronapandemie kunnen overleven. "Maar financieel en ook emotioneel is er veel schade. Een impuls is dus echt nodig om bezoekers weer terug te krijgen naar de binnenstad en daarmee de omzetkansen voor ondernemers te vergroten. Dat krijgen we alleen voor elkaar door een actieve binnenstad te zijn en te communiceren wat er te beleven is in Assen."
Wethouder Pauwels onderschrijft het verhaal van Vosjan. "De ondernemers in de binnenstad hebben het in de afgelopen twee jaar zwaar voor de kiezen gehad. Wij willen met deze bijdragen uit de Corona-herstelagenda de binnenstad als het ware reactiveren en de ondernemers behulpzaam zijn. Assen heeft een binnenstad die het bezoeken meer dan waard is."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.