Geen paasbultenkeuring: gaat de traditie verloren?

Een paasbult in opbouw tussen Erm en Sleen
Een paasbult in opbouw tussen Erm en Sleen © RTV Drenthe/Ronald Oostingh
Het zal je als bezoeker waarschijnlijk niet veel uitmaken hoe een paasbult eruitziet. Als 'ie maar goed brandt en het gezellig is tijdens het aansteken ervan.
En natuurlijk, ook 't Aol Volk is blij dat er na twee stille coronajaren weer paasvuren zijn. Toch mist de vereniging de bijbehorende paasbultenkeuring.: er zijn te weinig 'kwaliteits-paasbulten' en daarom te weinig aanmeldingen. Maar de vereniging belooft ook beterschap.

Takkenbende

Rijdend tussen Sleen en Erm ligt er op een weiland een beste bult met allerlei takken, struiken en zelfs een verdwaalde tuinbank. Het ligt een soort van op een hoop. Maar de contouren van een echt hoge paasbult zijn alles behalve zichtbaar.
"Nou, eigenlijk is dit een rommelbult", verzucht Gerhard Croesen van 't Aol Volk. De beschermers van de Drentse traditionele tradities en cultuur zien dat de bulten dit jaar vies tegenvallen.
Het kan echt anders, weet Croesen uit jarenlange paasbultkeur-ervaring. Een mooie bult is volgens hem goed gestapeld, met mooi snoeihout. "En hij is mooi rond van vorm. Wat we hier zien is echt een mengelmoes van alles."
(Tekst gaat verder onder de video)
Ook dit jaar geen traditionele paasbultkeuring
De bult tussen Sleen en Erm is niet de enige 'rommelbult' in Drenthe. Na twee stille coronajaren keurt 't Aol Volk ook dit jaar geen enkele paasbult. "Je hoort van links en rechts dat het toch moeilijk is om mensen bij elkaar te krijgen die echt gaan bouwen", legt Croesen uit.
"Ook horen we dat het voor veel clubs lastig was om goed snoeihout te krijgen. En met de regelgeving wat betreft stikstof en milieu wordt het ook steeds lastiger. Dus mensen zijn iets meer terughoudend", meent Croesen.

Traditie

Het keuren van de paasbulten is een echte traditie. En dat is nou net wat de Drentse vereniging 't Aol Volk wil bewaken. "Als vereniging willen wij in alle facetten - dus ook het paasvuur - de traditie daarvan in stand te houden. Een beetje in de vorm zoals het vroeger ook was, en dat dat blijft. Dat is de doelstelling."
Dat het bouwen van een goede paasbult geen eitje is, blijkt wel uit alle punten waar de keurders op letten. De bult moet van mooi hout zijn, zodat het mooi gestapeld is. De netheid rondom de bult is belangrijk. De vorm, zowel de hoogte als de breedte moet goed zijn.
"En bovenop kunnen ze extra scoren met een mooie meiboom. En wat vroeger de teerton was, dat wordt mooi uitgebeeld. Op al die facetten krijgen ze punten", aldus Croesen.

Vuur aanwakkeren

't Aol Volk laat het er niet bij zitten, tradities moet je volgens de club niet zomaar overboord gooien. "We hopen echt dat clubs weer enthousiast worden, net als wij. Wij gaan ook ons best doen om dat voor elkaar te krijgen."
Croesen zegt dat zijn vereniging de komende tijd regelmatig clubs zal benaderen om het paasvuur onder de bouwers weer aan te wakkeren. "Die competitie onderling, dat blijft echt een mooi iets", glimlacht Croesen.
Paasvurenoverzicht
RTV Drenthe heeft de locaties en data waarop de paasvuren in onze provincie op een rijtje gezet. Kijk voor het overzicht op rtvdrenthe.nl/paasvuren.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.