Promotiekoorts in Emmen: 'Het gaat gewoon gebeuren vanavond'

FC Emmen, Oude Meerdijk, spelersbus, promotie, fans, supporters
De bus van FC Emmen vlak voor vertrek vanmiddag © RTV Drenthe/Ronald Oostingh
Nooit kreeg een uitwedstrijd bij FC Dordrecht zoveel aandacht in Emmen en omstreken als vandaag. Als FC Emmen vanavond wint, keert de club na een jaar terug op het hoogste niveau. En dus broeit het al de hele dag in Emmen.
De spelersbus van FC Emmen is vanmiddag onder grote belangstelling vertrokken bij de Oude Meerdijk. Een laatste aanmoediging van de thuisblijvers, die de wedstrijd niet in het stadion gaan volgen.
Opwinding over de promotie heeft zich de laatste dagen meester gemaakt van de stad. Zoals op de markt vanochtend. Ogenschijnlijk een zoals iedere week, maar 's ochtends vroeg is al duidelijk dat het een bijzondere dag kan worden. Marktkooplui spelen er slim op in.

'Klompen al een maand klaar'

Zoals klompenverkoper Frits Veurink. "Emmen kan promoveren, daar moeten we aandacht aan schenken dacht ik. Daarom heb ik klompen gemaakt met FC Emmen erop. Je kunt er op lopen, maar je kunt er ook een flesje bier mee openmaken."
Ideaal voor de fans die in de overkapping achter het huis de wedstrijd volgen. "Er zit een beugel aan, die hang je gewoon op in de blokhut of aan de veranda, en dan valt het doppie mooi in de klomp."
Veurink maakt de merchandise van partijen afgekeurde klompen. Hij schildert en brandt ze zelf en voorziet ze van een logo. Daarbij liep hij al flink voor de muziek uit. "Ik had ze een maand van tevoren al klaar, want ik dacht: dat gaat goed komen met Emmen. Maar als ze het niet redden, halen we het er weer af, dan doen we er gewoon weer wat anders op."
Zelf is de uit Nijverdal afkomstige klompenboer voor Feyenoord, maar vandaag is het dus het andere rood-wit waarvoor hij juicht. Er is bij Veurink geen twijfel, de Drentse club neemt het komend jaar in de eredivisie op tegen zijn persoonlijke favoriet uit Rotterdam. "Het ziet er heel goed uit voor FC Emmen, dat mag niet meer misgaan."

Grote schermen

Nick Zoer laat de klompen links liggen, want erg praktisch is het niet om die te dragen in café De Brasserie aan de Emmer Hoofdstraat. De horecagelegenheid is klaar voor het avondje FC Emmen.
"We hebben de voorbereidingen getroffen voor vanavond. We gaan natuurlijk uitzenden op groot scherm. We gaan er wat moois van maken met elkaar vandaag", zegt Zoer.
De reguliere muziek wordt vanavond uitgezet en maakt plaats voor het wedstrijdgeluid bij de beelden op de schermen. Zoer verwacht wel iets meer voetbalpubliek dan normaal. "We willen dat iedereen hier voetbal kan kijken, zowel de hele fanatieke supporter als een gezinnetje." Maar ook de niet-voetbalfans blijven welkom. "Ik hoop dat het een mooie mix wordt van mensen die lekker een drankje komen drinken en mensen die voetbal komen kijken."
De successen van FC Emmen de afgelopen jaren hebben zijn weerslag op het café. "Je ziet dat het steeds meer leeft. Mensen zijn meer achter de club gaan staan. Successupporters heb je overal, maar je hebt ook een hele vaste groep die altijd achter de club staat."
Ook onder het personeel neemt de spanning toe, ook al is niet iedereen van oudsher voor de lokale profclub. Zoer: "Iedereen die hier werkt staat achter de club. We moeten positief blijven, ik denk dat we gaan winnen en dat het gewoon gaat gebeuren vanavond."
FC Emmen gebak
FC Emmen-gebak in Emmermeer © RTV Drenthe/Robbert Oosting

FC Emmen-taart

Bij de Brasserie konden gasten vandaag een FC Emmen-gebakje bij de koffie krijgen. De thuisblijvers die vanavond met een kop koffie op de bank inschakelen op ESPN (of luisteren via Radio Drenthe), hebben die mogelijkheid ook.
Bij Versbakker van Veenen in Emmermeer is de gebaksvitrine gevuld met rood-witte taartjes. "Het fleurt wel in zo'n vitrine. We hopen er veel te verkopen en dat ze winnen natuurlijk", zegt Mariska Nijenkamp.
Het slagroomgebakje is versierd met rode en witte slagroom en het embleem van FC Emmen. Volgens 'speciaal recept' en alleen vandaag verkrijgbaar. "Het is echt nu halen en dan de wedstrijd kijken met een lekker gebakje. Morgen is het weer gebeurd." Winnen of verliezen maakt dus voor de bakker geen verschil. "Ze worden sowieso verkocht."
Ervaring leert dat in Emmermeer de gebakjes gretig aftrek vinden. "We hebben het wel vaker gehad, ze zijn al eerder gepromoveerd en toen hebben we het ook gedaan", zegt Nijenkamp. "Toen was het echt niet normaal, zelfs fans van Telstar kwamen hier Emmen-gebakjes halen."
Volg de wedstrijd live op Radio Drenthe
RTV Drenthe doet vrijdagavond natuurlijk live verslag van de wedstrijd tussen FC Dordrecht en FC Emmen. De wedstrijd begint om 20.00 uur, de uitzending op Radio Drenthe een half uurtje eerder. Het commentaar komt weer van Niels Dijkhuizen en René Posthuma. Tom Meijers staat tussen de supporters in het uitvak en zal ook in de radio-uitzending te horen zijn.
Mocht FC Emmen promoveren, dan houdt RTV Drenthe je natuurlijk ook op de hoogte van alle festiviteiten. Zo zal het promotiefeest op het Raadhuisplein zaterdag rond 17.30 uur losbarsten. De huldiging is live te volgen op TV Drenthe en op de Facebookpagina van RTV Drenthe. De uitzending begint om 17.30 uur. De spelers worden een uur later gehuldigd, mits het vanavond natuurlijk allemaal volgens plan verloopt in Dordrecht.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.