Alliantie werkt aan veilige sportcultuur voor LHBTI'ers in Emmen

Alliantie Gelijkspelen, LHBTI, Regenboogvlag,
De Alliantie Gelijkspelen in Emmen © Gemeente Emmen/Boudewijn Benting
Schelden, kwetsende opmerkingen en gedragingen en zelfs fysieke agressie tegen LHBTI'ers, in Emmen slaan verschillende partijen de handen ineen om dat tegen te gaan.
De Emmense Alliantie Gelijkspelen zet zich in voor inclusie en diversiteit in de lokale sportwereld. Vijf sportclubs en verschillende maatschappelijke organisaties uit Emmen zoeken samen naar manieren om het probleem te tackelen.
"We hebben bepaald dat we met vijf beginnen en dat willen we steeds verder uitbreiden", laat een woordvoerder van de gemeente Emmen weten. "Het moet groeien."

Niet bewust

Volgens de gemeente durft meer dan een kwart van de lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en interseksuelen (LHBTI) op de sportvereniging niet open te zijn over hun seksuele of genderidentiteit.
"Soms zijn bestuurders en leden van sportverenigingen zich nauwelijks bewust van de effecten van mogelijke kwetsende opmerkingen en gedragingen van leden onderling. Onbedoeld kunnen deze leden of bezoekers worden gekwetst met een opmerking of door gedrag. De Emmense Alliantie Gelijkspelen wil hier verandering in brengen", beschrijft de gemeente het doel.
Emmense Alliantie Gelijkspelen
Aan het project zijn FC Emmen, E&O Handbal, Emmen '95 Volleybal, Mixed Hockeyclub Emmen en voetbalvereniging Bargeres verbonden.
Andere partijen die zijn aangesloten zijn COC Drenthe Groningen, Drenthe College, Buurtsportcoaches gemeente Emmen, CocoLoco en Stichting FC Emmen Naoberschap.

Workshops

De gemeente Emmen is betrokken, maar heeft geen kant-en-klaar programma klaarliggen. "Wat we gaan doen is samen met verenigingen kijken wat we allemaal gaan doen", legt de woordvoerder uit. "Met elkaar gaan we de acties bepalen."
Waar in ieder geval aan wordt gedacht, is workshops geven bij verenigingen. "Workshops voor trainers, hoe kunnen zij als rolmodel kunnen optreden voor de leden. Ze moeten weten hoe ze moeten reageren en hoe ze mensen benaderen." Naast trainers worden er per club mensen gezocht die affiniteit hebben met het onderwerp, om het bewustzijn binnen verenigingen verder te ontwikkelen.
Ook studenten van sportopleidingen worden tijdens hun studie bewust gemaakt van de rol die zij gaan spelen. Verder wordt er met verantwoordelijken in de sportwereld, gemeente en provincie gesproken over de LHBTI-problemen in de sportwereld.

Pilot

Alliantie Gelijkspelen is een landelijk samenwerkingsverband van partijen die opkomen voor LHBTI'ers in de sportwereld.
Emmen is een van de vijf gemeenten waar een pilot wordt gedaan met deze manier van werken. "Dit is de eerste pilot van de alliantie. Ook in Amstelveen, Leiden, Enschede en Groningen wordt gekeken wat het beste werkt", vertelt de woordvoerder van Emmen. "De opbrengsten vanuit deze gemeenten vormen de basis om het uit te rollen in de rest van Nederland."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl