Alleen grondwater op de Hondsrug nog niet op normaal peil

Door de vele regen in maart is de grondwaterstand weer normaal. Alleen die op de Hondsrug nog niet. Hoe komt dat?
Volgens Martin Hilferink van waterschap Vechtstromen heeft het verschillende redenen dat de grondwaterstand weer een normaal peil heeft bereikt. "Ten eerste heeft het in maart dubbel zoveel geregend als normaal", vertelt Hilferink.

"Daarnaast hebben we vrij vroeg in het traject de stuwen omhoog gezet. Zo kunnen we zoveel mogelijk water vasthouden. Doordat het water hoger staat, wordt water de grond ingedrukt en kan het grondwater niet omhoog komen."


Video: Vechtstromen

Waarom heeft dit op de Hondsrug dan niet geholpen? Droogtecoördinator Robert de Lenne van Vechtstromen legt uit: "De Hondsrug is afhankelijk van regen. Omdat het hoger ligt kunnen we geen water toevoeren uit het IJsselmeer."


"Het enige waardoor het watertekort op de Hondsrug uiteindelijk wordt opgelost, is regen. Als het net zoveel gaat regenen als in maart, dan is het tekort opgelost. Maar we lopen dan wel het risico dat in de lager gelegen gebieden wateroverlast ontstaat."

Ondanks het watertekort afgelopen zomer, bleef het gras in Drenthe wel mooi groen. "Dat komt omdat in de eerste vijf centimeter aarde wel water staat. Ik vraag me wel af hoe het de komende tijd met de bomen zal gaan, want die zijn dieper geworteld."
Deel dit artikel: