Jubilerend Drouwenerzand gooit parkdeuren weer los: 'Echt een topdag'

Drouwenerzand
Na twee jaar mocht Drouwenerzand weer open zonder coronaregels © RTV Drenthe / Hjalmar Guit
Attractiepark Drouwenerzand in Drouwen trapt het zomerseizoen af met een ongewoon drukke Goede Vrijdag. Voor het eerst in twee jaar gingen de deuren weer open zonder dat er in het park coronamaatregelen gelden.
Het Drentse pretpark heeft de coronapandemie doorstaan, maar van harte ging het niet. Door de regels bleef het hek lang dicht en toen er wel meer mensen mochten komen, mocht niet de hele capaciteit altijd worden benut.

Goede Goede Vrijdag

Voor het eerst sinds Drouwenerzand in de huidige vorm open is, leed het attractiepark volgens eigenaar Bert van der Linde verlies. Noodsteun van de overheid hielp het park de pandemie door. "Het afgelopen jaar ging het gelukkig al wat beter dan tijdens het eerste seizoen met corona. Alleen mochten we ook toen pas eind mei open. Nu mag dat weer op Goede Vrijdag, dus ik sta hier met een enorm goed gevoel",
Over een gebrek aan bezoekers hoeft Van der Linde zeker niet te klagen. Ruim duizend mensen bestelden online al kaarten en in de loop van de dag kwamen er spontaan nog honderden bij. "Ik heb niet vaak zulke goede Goede Vrijdagen gehad in het park, het is echt een topdag. En komend weekend zijn we zelfs al helemaal volgeboekt."
Drouwenerzand
Eigenaar Bert van der Linde is blij dat zijn park weer normaal open kan © RTV Drenthe / Hjalmar Guit
Wat opvalt is dat er vooral veel toeristen uit Duitsland naar Drouwenerzand zijn gekomen. Rijen dik staan mensen te wachten op attracties en met name bij het snackrestaurant, waar je onbeperkt frikadellen, kroketten en patat kunt halen. Veel bezoekers nemen het ervan en brengen stapels met Hollandse snacks mee naar het terras. Zo'n zeventig ton patat gaat er per seizoen in Drouwenerzand doorheen.
Die all inclusive-catering is volgens Van der Linde een belangrijk onderdeel van de succesformule van zijn park. "Toen ik twintig jaar geleden startte, wist ik dat ik me moest onderscheiden van andere pretparken en speeltuinen. Met mijn attracties lukte dat niet, dus bedacht ik maar dat mensen al het eten bij de prijs in kregen."

Nieuwe attractie?

Twee decennia later is de pretparkeigenaar het werk nog lang niet zat. Hij springt bij tijdens het bakken van patat en helpt graag mensen tijdens het in- en uitstappen van de attracties. En hij blijft nadenken over de toekomst.
"Mensen verwachten dat je steeds weer met iets nieuws komt. Dit jaar hebben we het spookhuis gerenoveerd, maar voor volgend jaar wil ik erg graag weer een nieuwe attractie bouwen. Welke dat wordt? Daar moet ik nog even over nadenken."
Jubilerend Drouwenerzand gooit parkdeuren weer los