Harm Bootsman uit Assen regelt Oekraïne-opvang: 'Krijg meer voor elkaar dan de overheid'

Oekraïne
Veel Nederlanders voelen zich in deze tijden verbonden met Oekraïne © ANP / Hollandse Hoogte / Rob Engelaar
De oorlog in Oekraïne is inmiddels meer dan vijftig dagen aan de gang, en dat betekent dat veel Nederlandse opvanggezinnen al weken een of meerdere vluchtelingen in huis hebben. Assenaar Harm Bootsman spande zich vlak na het uitbreken van de oorlog in om Oekraïners hier een plekje te geven. Tot vandaag heeft hij voor 220 oorlogsgezinnen onderdak weten te regelen.
De tweede dag nadat Rusland Oekraïne binnenviel, vertrok Bootsman zelf naar het oorlogsgebied. "Ik kwam met 22 gezinnen terug, daarna ging ik de volgende groep halen." Op die manier belandde hij in Charkov, Marioepol, Kiev en Lviv. "Op die manier heb ik veel connecties uitgezet", vertelt Bootsman in het Radio Drenthe-programma Cassata.
Door die contacten heeft Bootsman een belangrijke rol in het regelen van opvang. Hij benadert niet alleen particulieren, maar zorgt ook dat de vluchtelingen een bsn-nummer krijgen, waarna alles op gang komt, zoals onderwijs en het toewijzen van een huisarts. "Het zijn korte lijntjes, daarom krijg ik soms meer voor elkaar dan overheidsinstanties."

Rol van overheid

De betrokkenheid van Bootsman komt wellicht door zijn vriendin, die van Oekraïense afkomst is. Maar hij merkte ook aan zijn omgeving dat mensen begaan waren met de oorlogsvluchtelingen. Hij zag dat er snel opvangplekken vrij kwamen. "In het begin ging een plekje vinden heel makkelijk, iedereen stond voor de mensen klaar. Op dit moment zie je meer een afwachtende houding. Mensen denken: wat gaat de overheid nu doen?"
Daarmee wil de Assenaar overigens niet zeggen dat de opvanggezinnen de Oekraïners een beetje 'zat' beginnen te worden. "De overheid doet naar mijn mening te weinig, en men wil ook wel eens rust. De gezinnen hebben zoiets van: zoek eens een definitieve plek voor deze mensen."
Harm Bootsman en Aly Kampinga vertellen over hun ervaringen met het opvangen van Oekraïners:
Hoe verloopt de opvang van Oekraïners in de gastgezinnen?
Een van de mensen die Oekraïense vluchtelingen in huis heeft genomen, is Aly Kampinga uit Assen. Een moeder en haar zoon verblijven sinds vorige week woensdag in haar huis. "Het gaat heel goed; ik heb mezelf voorgenomen dat we samen echt 'een gezin' zijn. Dat werkt erg goed. Het scheelt ook dat ik alleen woon." In haar huis hebben de vluchtelingen bijvoorbeeld een eigen badkamer, en moeder en zoon hoeven niet bij elkaar in bed te slapen.

'Nog steeds opvangplekken nodig'

Kampinga wilde na het uitbreken van de oorlog graag iets voor de vluchtelingen doen, waarna ze Bootsman op haar pad vond. "Ik wilde mij eerst aanmelden via een landelijke organisatie, maar toen kwam Harm op mijn pad. Drie dagen later stond hij bij mij op de stoep."
Bootsman benadrukt tot slot dat er altijd nog opvangplekken bij particulieren welkom zijn. "Er komen nog steeds vluchtelingen binnen, al zijn het de laatste dagen wel wat minder dan in het begin van de oorlog. Waarschijnlijk is die uitstroom lager omdat Russen de wegen blokkeren", denkt hij.
Geïnteresseerden kunnen met Bootsman in contact komen via de mail: harmvooroekraine@gmail.com.
Harm Bootsman
Harm Bootsman (midden) probeert zoveel mogelijk Oekraïners onderdak te bieden © Harm Bootsman

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.