Parachutist Operatie Amherst gewond na mislukte landing bij Dieverbrug

Ruim vijftig parachutisten uit zes verschillende landen springen vandaag, morgen en overmorgen boven Drenthe. Hiermee wordt de operatie Amherst herdacht, het begin van de bevrijding van Drenthe in 1945. Voor een parachutist liep dat vandaag niet goed af.
De man, een Engelsman, zou landen bij Dieverbrug. In plaats van een landing in het landingsgebied, eindigde zijn vlucht in een boom. Hij is naar het ziekenhuis gebracht, maar kon dat na onderzoek weer verlaten.

Operatie Amherst

Operatie Amherst was een relatief kleine militaire operatie van de geallieerden. Op 7 en 8 april 1945 sprongen zo’n duizend voornamelijk Franse en Britse militairen boven Drenthe en Oost-Friesland. Zij moesten de terugtocht van de Duitsers naar vestingstad Groningen verhinderen door bruggen kruispunten over te nemen. Op deze manier wilden de geallieerden ervoor zorgen dat de bevrijding van Groningen op een grote slag zou uitdraaien, maar dit plan mislukte.
De operatie wordt elk jaar herdacht met parachutesprongen. “Je kunt het op veel manier herdenken”, zegt organisator Peter Braun. “Je kunt een krans leggen bij een monument of een vlag half stok hangen, maar wij doen het door een deel van de operatie na te spelen.”

'Gepaste herdenking'

Braun vindt dat deze manier van herdenken goed bij Amherst past. “Wat is er mooier dan de operatie te herdenken op een manier die dicht aan ons hart ligt, maar ook dicht aan het hart van de deelnemende parachutisten. Van de soldaten die de operatie hebben meegemaakt, leeft er niemand meer. Ik vind dat we daarbij moeten stilstaan.”

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.