Aantal Drentse kinderdagverblijven in vijf jaar met ruim 20 procent toegenomen

Kinderopvang
Het aantal kinderopvangverblijven in Drenthe is toegenomen © ANP/SEM VAN DER WAL
Het aantal kinderopvangverblijven in Drenthe is de afgelopen vijf jaar met ruim 20 procent toegenomen. In 2017 waren er nog 551 verblijven in onze provincie, in 2022 ligt dat aantal op 668. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK).
De stijging van 20 procent in Drenthe is in lijn met het landelijk gemiddelde. De provincies waar het aantal kinderdagverblijven het meest toenam, zijn Zuid-Holland (26,1 procent), Limburg (24,6 procent) en Noord-Holland (24,5 procent). In Overijssel (12 procent), Noord-Brabant (12,6 procent) en Groningen (14,7 procent) was de stijging het meest beperkt.

Personeelstekort in kinderopvang blijft

Volgens Patricia Huisman, woordvoerder van de Branche Vereniging Ondernemers Kinderopvang (BVOK), is de groei van het aantal opvangbedrijven vooral het gevolg van meer inschrijvingen bij de KvK. Die registraties zijn met name afkomstig van gastouders die al in de branche werkzaam waren. "Daarnaast zagen we pedagogisch medewerkers uit loondienst vertrekken om als zzp'er aan de slag te gaan", stelt Huisman.
Volgens Huisman blijft het aanbod in de kinderopvang achter bij de vraag, en staat een groot personeelsgebrek de groei van het aanbod in de kinderopvang in de weg. Ook de komende tijd is het aannemelijk dat de vraag naar kinderopvang nog wel eventjes blijft groeien.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.