15 jaar cel voor fatale schietpartij op camping Hoogersmilde

De Horrebieter
Abderrehim B. met zijn advocaat Peter Plasman in de Asser rechtbank © Nicole van den Hout
Leidenaar Abderrehim B. is voor het doodschieten van een bewoner van camping De Horrebieter in Hoogersmilde veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf. B. (37) heeft verklaard dat hij heeft geschoten uit zelfverdediging, maar de rechtbank gelooft dat niet. De Leidenaar is veroordeeld voor doodslag.
De fatale schietpartij vond plaats op 9 november 2020 in de auto van slachtoffer Joey Affriat. De 32-jarige man woonde een paar maanden in een chalet op de camping. Hij zat in de drugshandel en B. werkte samen met hem. De twee waren vrienden, ze kenden elkaar uit de gevangenis. Ze hadden in het najaar van 2020 ruzie gehad over onder meer 20.000 euro, drie goudstaafjes en een rolex die Affriat in bewaring had gegeven aan B. Affriat had de indruk dat het geld en de spullen weg waren.

In de auto

Op de avond van de schietpartij hadden de twee afgesproken op het station in Assen, waar Affriat de Leidenaar zou oppikken. De Leidenaar reed vervolgens naar de camping met het latere slachtoffer naast zich. Kort nadat ze de camping opreden, begon de auto te slingeren en werden schoten gehoord. Even later vonden mensen op de camping het lichaam van Affriat in de auto. B. was er lopend vandoor gegaan.
Het wapen en twee tassen met spullen van het slachtoffer werden de dagen erna in de bosjes bij De Horrebieter gevonden. B. meldde zich, na overleg met zijn advocaat Peter Plasman, twee dagen na de schietpartij bij de politie. Sindsdien zit hij vast. Het Openbaar Ministerie eiste begin deze maand dertien jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen hem.
B. heeft tijdens de rechtszaak verklaard dat er geen conflict meer was tussen de twee, maar dat hij zijn vriend Affriat kwam opzoeken om samen te 'chillen' en te praten. Volgens hem haalde zijn vriend in de auto echter opeens een wapen tevoorschijn, die hij - met de loop op hem gericht - op schoot legde. Vlakbij het chalet van Affriat raakte B. naar eigen zeggen zo in paniek, dat hij het wapen greep en begon te schieten. Van korte afstand schoot hij vier keer op het slachtoffer. Het was volgens hem zelfverdediging, oftewel 'noodweer'.

Vraagtekens bij verklaring

Volgens de rechtbank roepen de verklaringen van B. vragen op. Zo heeft de man verklaard dat hij, vlak na het oprijden van de camping moest stoppen van Affriat, waarna die wat uit de kofferbak zou hebben gepakt. Dat was nadat hij het wapen in de hand van de man had gezien. Hij was er naar eigen zeggen van overtuigd dat Affriat munitie uit de kofferbak pakte om het wapen te laden. Daarna zou Affriat weer zijn ingestapt.
"Het is naar het oordeel van de rechtbank volkomen onbegrijpelijk waarom hij niet meteen is weggereden, nadat het slachtoffer was uitgestapt, maar heeft staan wachten tot die met pistool en al weer plaatsnam in de auto", aldus de rechtbank. Door toen niet weg te rijden, kan hij zich niet beroepen op noodweer, luidt het oordeel.

Geen tbs, wel langere celstraf

De Leidenaar lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis, maar die heeft hem niet zo erg beïnvloed dat hij "geen keuzevrijheid meer had om zijn handelen te bepalen", stelt de rechtbank op basis van rapporten van een psychiater en psycholoog. Hij is daarom volledig toerekeningsvatbaar verklaard.
Ondanks dat het OM tbs heeft geëist, legde de rechtbank dat niet op. Uit de conclusies van de deskundigen en van de reclassering haalt de rechtbank "te veel contra-indicaties voor het opleggen van tbs met dwangverpleging" en dus blijft het bij alleen gevangenisstraf.
Die straf is twee jaar hoger dan geëist. Dat komt omdat de rechtbank zwaar tilt aan het strafblad van de man. Hij is in 2011 ook al eens veroordeeld voor doodslag, dat slachtoffer heeft hij doodgestoken. Daarom vindt de rechtbank nu alleen de hoogste straf die in Nederland voor doodslag geldt gepast: vijftien jaar cel.
"Hij heeft een medemens het leven ontnomen. Eén van de ernstigste misdrijven die de wet kent. Daardoor is de samenleving geschokt, maar is tevens veel onherstelbaar leed aan de nabestaanden berokkend", aldus de rechtbank. B. moet het 5-jarige dochtertje en de moeder van Affriat in totaal ruim 40.000 euro schadevergoeding betalen.
Verslaggever Annemiek Meijer legt uit hoe de rechter tot zijn oordeel kwam:
15 jaar cel voor fatale schietpartij op camping Hoogersmilde

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.