‘Liever niet meer woningen er bij in Delftlanden’

Gerrie Dost
Gerrie Dost bij enkele in aanbouw zijnde huizen in de Delftlanden. © RTV Drenthe / Rien Kort
Houd de Delftlanden ruim en open en snijdt geen nieuwe kavels meer aan in de jongste wijk van Emmen. De wijkvereniging is blij met de huidige opzet en ziet graag dat het huidige karakter van de wijk gehandhaafd blijft. Dat zegt de secretaris van de wijkvereniging in reactie op het voornemen van de gemeente om 200 woningen toe te voegen aan wijk.
Secretaris Gerrie Dost van de wijkvereniging woont al bijna twaalf jaar in de Delftlanden. Met slechts een handjevol anderen 'pionierde' hij bij de Oude Delft. "Het was hier heel rustig", herinnert hij zich nog. Met links en rechts zeeën van ruimte. Inmiddels is dat beeld ingrijpend veranderd. Dost heeft er in de afgelopen jaren heel wat buren bijgekregen.
Aangewakkerd door de huidige schreeuw naar woonruimte, schoten de huizen links en rechts van hem als paddenstoelen uit de grond. "Inmiddels zijn alle kavels verkocht. Binnen anderhalf jaar is de Delftlanden helemaal volgebouwd."
Reden voor de gemeente om de wijk eindelijk volledig woonrijp te maken. Dat wil zeggen dat de bestrating (momenteel zijn er nog veel bouwstraatjes), parkeerplaatsen, openbare verlichting en groen definitief geplaatst wordt. De wijkvereniging is er blij mee. "Liever vandaag dan morgen", aldus Dost. Speeltoestellen en bankjes volgen ook nog. De wijkvereniging draagt hier aan bij. "Zo proberen we van alle kanten de wijk toch wat netter te krijgen."

Negen locaties

De Delftlanden was ooit bedacht als een wijk met ruim 3500 woningen. De verkoop stokte vanwege crisis op de woningmarkt. Met als gevolg dat de gemeente door de jaren heen het snoeimes hanteerde voor wat betreft het aantal huizen. Het maximum ligt momenteel op rond de 850 stuks.
De gemeente maakte in november negen nieuwe locaties voor woningbouw bekend als reactie op de toenemende woningschaarste. De Delftlanden hoorde daar ook bij. Otter verwachtte dat er wellicht een paar honderd woningen bij kunnen komen. Otter: "We hebben vier a vijf jaar geleden 800 woningen in de Delftlanden weg bestemd. Dat willen we eigenlijk deels weer terugdraaien door weer 200 toe te voegen." Momenteel doet de gemeente hier onderzoek naar. De wethouder gaat hierover in gesprek met de curator van het failliete Megahome, die ook graag ziet dat sommige kavels weer terug op de markt komen."
De nieuwe huizen zouden verspreid door de wijk komen, op gronden van zowel de curator als de gemeente. Bij groen licht zou de wijk dus uitbreiden naar maximaal 1000 woningen. Volgens de wethouder vormt dat ook meteen de ultieme bovengrens. "Meer dan dat wordt het zeker niet."
Kosten woonrijp maken
Het woonrijp maken van de wijk gaat in drie fases plaatsvinden. Allereerst is het meest oostelijke deel nabij de Nieuw-Amsterdamsestraat aan de beurt. Daarna volgen het midden en het deel nabij de N34. De eerste fase kost ongeveer 8,5 ton en is inmiddels aanbesteed. De totale kosten voor alles fases komt neer op een bedrag van rond de drie miljoen euro.

Te dicht op elkaar

Dost laat weten dat de wijk daar niet echt op zit te wachten. Het huidige karakter bevalt goed en dat moet zo behouden blijven. "Te dicht op elkaar staande huizen lijkt ons geen goed idee."
Tot dusver is het bij hem ook niet bekend of er daadwerkelijk nog woningen bij gaan komen. "Maar we maken ons er geen zorgen om. De gemeente zal opnieuw een bestemmingsplan moeten maken. Je bent zo jaren verder. Bovendien zit de prijzen van bouwmaterialen behoorlijk in de lift. Hoeveel mensen hebben straks vier of vijf ton over voor een huis?"

Noordbargerbos en sportveld

Met het zetten van laatste puntjes op de i in de Delftlanden, blijven er nog wel wensen over. Het plan om het aangrenzende Noordbargerbos door te trekken naar de wijk, ligt er nog steeds. Twee grote velden midden in de wijk zijn aangemerkt als locaties voor sport en recreatie. Een van de geopperde ideeën is een hardloopbaan die in de winter kan dienen als ijsbaan.
Een ander gehoorde wens is de komst van in ieder geval een supermarkt in de wijk. Dost plaats wel een kanttekening bij de haalbaarheid. "Het is de vraag of een supermarkt uit kan in een wijk met 800 tot 900 huishoudens. Dat wordt wel moeilijk."

Openbaar vervoer

Tot slot wordt er nog gepleit voor de komst van openbaar vervoer. De Delftlanden is namelijk hier als enige wijk in Emmen van verstoken. Volgens Dost bestaat er een eenvoudige oplossing. "Er loopt een doorgaande weg door de wijk van het nieuwe N34-knooppunt bij Erm en de Nieuw-Amsterdamsestraat. Plaats twee bushaltes in de wijk en laat een bestaande lijn vanaf Erm door de wijk rijden. Het kost slechts een paar minuten extra, dus qua tijdverlies praat je nergens over."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.