Dorp springt in de bres voor behoud graf schoolmeester Vledderveen

Henk Koene en Harry Veldhuizen bij het graf van Marten Hoekstra
Henk Koene en Harry Veldhuizen bij het graf van Marten Hoekstra © RTV Drenthe / Josien Feitsma
Behouden hoofdmeester Marten Hoekstra en zijn vrouw hun graf op de begraafplaats Vledder? Even was het spannend - de gemeente dreigde het graf te ruimen - maar Plaatselijk Belang Vledderveen springt in de bres. De twee verdienen volgens het dorp een prominent plekje en daarom betaalt het bestuur het onderhoud.
"Iemand die zoveel heeft betekend voor het dorp, dat iemands graf er dan zo bij ligt, dat moet niet kunnen", vertelt voorzitter van Plaatselijk Belang Vledderveen Henk Koene. "We gaan het opknappen."

Streng en gezaghebbend

Marten Hoekstra is in Vledderveen een bekende. Vele generaties kregen les van de onderwijzer die in totaal 37 jaar voor de klas stond en later ook hoofd werd van de school in het dorp. "Met zijn gezag bracht hij erg veel teweeg. Ordening is een belangrijk onderdeel. Hij was heel duidelijk, ook wel streng, maar dat hadden we wellicht ook wel nodig", zegt Harry Veldhuizen van werkgroep Historisch Vledderveen.
Veldhuizen zat zelf ook bij Hoekstra in de klas, tot de vijfde en schreef een artikel over de man. Hoekstra onderscheidde zich van de rest. "Op het moment dat er een nieuwe onderwijzer kwam, zakten we allemaal gemiddeld een punt op ieder vak", lacht Veldhuizen. "Dat was voor mij wel een teleurstelling."
(Tekst gaat verder onder de foto)
Meester Marten Hoekstra
Meester Marten Hoekstra © Historisch Vledderveen

Stempel gedrukt

De taken die het schoolhoofd samen met zijn vrouw op zich nam gingen volgens Veldhuizen verder dan gebruikelijk was. "Men nam bijvoorbeeld ook kinderen in huis van mensen waarvan het huis afgebrand was of als er om andere redenen problemen waren."
Bovendien wordt Hoekstra gezien als grondlegger van een groot gedeelte van het verenigingsleven in Vledderveen. Veldhuizen: "Van negen van de tien verenigingen in het dorp was hij secretaris, vaak ook nog als bijvangst penningmeester en soms ook voorzitter. Hij heeft echt zijn stempel gedrukt op het gebeuren hier."
Ook een groot deel van de collectie van het dorpsarchief komt van Hoekstra's hand. "Foto's vanaf 1938. Er was niemand hier die een fototoestel had. We hebben de foto's in ons bezit gekregen en dat is voor onze geschiedenisclub geweldig."
(Tekst gaat verder onder de video)
Dorp springt in de bres voor graf schoolmeester Vledderveen

Graf binnen een jaar geruimd

Hoekstra ging met pensioen in 1964 en overleed in 1970. Een straat werd nog naar hem vernoemd, maar aan zijn graf is sindsdien weinig gedaan. "De steen is gebarsten, er zit veel alg op en de letters zijn niet meer te lezen", beschrijft Koene. "Het is een eigendomsgraf en dan moet een rechthebbende het onderhouden. Onderhoud je het niet, dan wordt het graf geruimd."
Hoekstra en zijn vrouw hadden geen rechthebbenden of kinderen. Volgens Koene wilde de gemeente Westerveld daarom het graf binnen een jaar gaan ruimen. "We hebben gezegd: daar gaan we voor liggen, dat willen we niet en daarom hebben we gekeken of we geld bij elkaar konden krijgen." Plaatselijk Belang besluit de rekening te betalen van 500 euro en vervolgens zullen de bewoners van Vledderveen het graf onderhouden.
Veldhuizen: "Mijn kinderen hebben geen weet meer van meester Hoekstra. Het gaat langzamerhand weg, des te belangrijker vinden we het om dit dan voor het voetlicht te brengen."
In het dorpshuis heeft Hoekstra een prominente plek
In het dorpshuis heeft Hoekstra een prominente plek © RTV Drenthe / Josien Feitsma

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl