Coronaregels geschrapt, dus ook de CoronaMelder-app kan de ijskast in

CoronaMelder
De CoronaMelder-app werkt vanaf vandaag niet meer © Fred van Os/RTV Drenthe
Zo'n anderhalf jaar geleden werd-ie landelijk uitgerold: de CoronaMelder-app. "We moeten alles op alles zetten om verspreiding van het virus de kop in te drukken", zei Hugo de Jonge, destijds minister van Volksgezondheid, over de app.
Toen een van de middelen in strijd tegen het coronavirus, maar inmiddels overbodig geworden. Daarom wordt de app vanaf vandaag buiten werking gesteld, nu bijna alle overgebleven coronamaatregelen zijn geschrapt. Ook het quarantaine-advies is vervallen, waardoor de CoronaMelder-app zijn functie heeft verloren. Volgens de Rijksoverheid hebben momenteel nog ruim twee miljoen mensen de app op hun telefoon.

Privacyprobleem

Over de inzet van de CoronaMelder was na lancering wel het enige te doen. Er werden zorgen geuit over het waarborgen van de privacy, en gebruikers ontvingen twee dagen lang geen meldingen nadat er een probleem hierover werd vastgesteld. Ook zijn er twijfels hoeveel besmette contacten de applicatie precies op weet te sporen.
Overigens was de CoronaMelder-app als eerst in Drenthe te gebruiken, al vanaf medio augustus. Later, in oktober, ging dat voor heel Nederland gelden. In onze provincie ging het om een proef. Ook Overijssel en een deel van Gelderland maakten daar deel van uit.
Volgens huidig minister van Volksgezondheid, Ernst Kuipers, staat het niet vast dat het voorgoed gedaan is met de CoronaMelder, bijvoorbeeld als grootschalig testen weer gebruikelijk wordt.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.