Politie krijgt 29 tips over windmolenterreur

De politie heeft inmiddels 29 tips gekregen over vernielingen en dreigementen aan het adres van ondernemers die meewerken aan de bouw van windmolenparken. "Er zijn tipgevers die namen hebben genoemd", zegt politiewoordvoerster Nathalie Schubart.
Ben Timmermans, directeur van wegenbouwbedrijf Avitec uit Nieuw-Buinen, trok zich terug uit de bouw van het windpark in de Drentse Veenkoloniën nadat hij per brief ernstig werd bedreigd. Dat maakte de politie op 27 maart bekend. Die dag bleek ook dat ze een groot onderzoek is begonnen naar wat inmiddels bekendstaat als windmolenterreur.

Twee ondernemers slachtoffer
Een Team Grootschalige Opsporing onderzoekt de zaak met minstens twintig rechercheurs. Behalve Timmermans is inmiddels ook een Groningse bouwondernemer slachtoffer geworden. Vorige week werd bekend dat hij zich na ernstige bedreigingen heeft teruggetrokken uit een klus in de omgeving van het te bouwen windpark bij Meeden.

Afgelopen jaren werden ook onder meer machines en akkers van windboeren uit Drenthe en Groningen vernield, werd asbest gestort bij het station in Delfzijl en werden namaak-nazi-pamfletten van (oud-)gedeputeerden Munniksma en Stelpstra verspreid in Drenthe. Ook dat maakt onderdeel uit van het onderzoek, bleek vorige week toen het tv-programma Opsporing Verzocht aandacht aan de zaak besteedde.


Die uitzending leverde in eerste instantie acht tips op. "In het totale onderzoek zijn het er nu 29, waaronder dus namen. We trekken al die tips na", zegt Schubart. De bedreiging van de Groningse ondernemer komt morgenavond in Opsporing Verzocht.