Politie krijgt 29 tips over windmolenterreur

Over de windmolenterreur in de Veenkoloniën zijn bij de politie inmiddels 29 tips binnengekomen (Rechten: RTV Drenthe/Edwin van Stenis)
Over de windmolenterreur in de Veenkoloniën zijn bij de politie inmiddels 29 tips binnengekomen (Rechten: RTV Drenthe/Edwin van Stenis)
De politie heeft inmiddels 29 tips gekregen over vernielingen en dreigementen aan het adres van ondernemers die meewerken aan de bouw van windmolenparken. "Er zijn tipgevers die namen hebben genoemd", zegt politiewoordvoerster Nathalie Schubart.
Ben Timmermans, directeur van wegenbouwbedrijf Avitec uit Nieuw-Buinen,
in de Drentse Veenkoloniën nadat hij per brief ernstig werd bedreigd. Dat maakte de politie op 27 maart bekend. Die dag bleek ook dat ze een groot onderzoek is begonnen naar wat inmiddels bekendstaat als windmolenterreur.

Twee ondernemers slachtoffer

Een Team Grootschalige Opsporing onderzoekt de zaak met minstens twintig rechercheurs. Behalve Timmermans is inmiddels ook een Groningse bouwondernemer slachtoffer geworden. Vorige week werd bekend dat hij zich na ernstige bedreigingen heeft teruggetrokken uit een klus in de omgeving van het te bouwen windpark bij Meeden.
Afgelopen jaren werden ook onder meer machines en akkers van windboeren uit Drenthe en Groningen vernield, werd asbest gestort bij het station in Delfzijl en werden namaak-nazi-pamfletten van (oud-)gedeputeerden Munniksma en Stelpstra verspreid in Drenthe. Ook dat maakt onderdeel uit van het onderzoek, bleek vorige week toen het tv-programma Opsporing Verzocht aandacht aan de zaak besteedde.

Lees meer: 'Dreigementen rond windparken kun je zien als terrorisme'

Die uitzending leverde in eerste instantie acht tips op. "In het totale onderzoek zijn het er nu 29, waaronder dus namen. We trekken al die tips na", zegt Schubart. De bedreiging van de Groningse ondernemer komt morgenavond in Opsporing Verzocht.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.