Hoge Raad: No Surrender blijft verboden motorclub

No Surrender
Motor van motorclub No Surrender © ANP / Bas Czerwinski
De beslissing van het gerechtshof om motorclub No Surrender te verbieden was de juiste. Dat heeft de Hoge Raad vandaag bepaald.
Het gerechtshof in Leeuwarden oordeelde eind 2020 dat No Surrender verboden moest blijven. Rechters vonden toen in hoger beroep dat het gewelddadige karakter van de motorclub en een uitstraling van onaantastbaarheid angst aanwakkerden in de maatschappij.
Het Openbaar Ministerie zocht in 2017 al naar mogelijkheden om No Surrender te verbieden. De rechtbank in Assen legde dat verbod twee jaar later op. De motorclub ging vervolgens vergeefs in hoger beroep. Vervolgens ging No Surrender bij de Hoge Raad in cassatie.

'Zeer gesloten organisatie met militair karakter'

Het gerechtshof in Leeuwarden omschreef No Surrender als een zeer gesloten organisatie met een militair karakter en strenge regels. De structuur en cultuur van de club vergemakkelijkten volgens de rechters het plegen van geweldsmisdrijven en andere ernstige strafbare feiten.
Het was kennelijk de bedoeling van No Surrender om zichzelf en haar leden als wetteloze bandieten buiten de maatschappelijke orde te plaatsen en angst te kweken, zo stelde het hof. Ernstige criminele gedragingen van leden konden volgens het hof worden toegerekend aan No Surrender.

Henk Kuipers

Tegen voormalig No-Surrender-captain Henk Kuipers uit Emmen werd vorige maand tot twaalf jaar cel geëist voor onder meer leidinggeven aan een criminele organisatie en verschillende gewelds- en vermogensdelicten. Twee andere oud-leiders van de motorclub, Klaas Otto en Rico R., hoorden dertig maanden en vier jaar tegen zich eisen. De eis is gelijk aan de strafeisen in 2020.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.