Oud-museumconservator als reisleider naar Iran: 'Kers op de taart'

De succesvolle Iran-expositie die hij als conservator maakte in het Drents Museum, vindt hij de mooiste uit zijn loopbaan. Driemaal reisde Vincent van Vilsteren ervoor naar het land. De vierde keer volgt begin januari, maar ditmaal als reisbegeleider van een speciale Iran-reis. "Het is de kers op de taart."
De rondreis door Iran is een initiatief van Persian Brigdes in Assen. Eigenaar en Iraniër Iliyas Hoshyar organiseerde al eerder een speciale groepsreis richting het vroegere Perzië, in het kader van de expositie
Iran, Bakermat van de Beschaving.

'Gegrepen door Iran'

Omdat inmiddels oud-conservator Vincent van Vilsteren 'aangenaam besmet is met het Iran-virus' en ook goed op de hoogte is van alle culturele hoogstandjes, is hij benaderd als reisleider. De Assenaar glundert al bij het idee om Iran weer op te zoeken. "Ik ben gegrepen door het land. Het voelt fantastisch om er straks weer heen te gaan."
Van Vilsteren (65) nam afgelopen december al afscheid van het Drents Museum, maar zijn echte pensioen volgt pas eind dit jaar. "Daarna heb ik de handen helemaal vrij. En dit kwam toevallig op mijn pad." Het gaat om een 15-daagse rondreis, langs rotsgraveringen, ruïnes, bijzondere bouwwerken en oud-Perzische steden.
Lees meer: Mooiste tentoonstelling uit mijn carrière is die over Iran
Enthousiasme aanstekelijk
Voor Van Vilsteren is Iran een prachtig land met een enorm rijke cultuur, wat veel mensen beslist ook eens moeten zien. "De Iraniërs zijn zo gastvrij, het is een plezier om daar te zijn. Veel mensen hebben angst voor het regime, maar het is een fantastisch reisland. En het stuk enthousiasme dat ik heb voor het land, dat wil ik ook graag overbrengen als reisleider."
Volgens de oud-conservator is reizen naar Iran sinds de expositie in Assen vorig jaar vanuit deze regio toegenomen. "Er zijn al veel mensen enthousiast teruggekomen uit het land, met mooie verhalen, en dat werkt aanstekelijk."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl