Harry en Alie zwaaien af bij Café De Aanleg, toekomstplannen opvolgers nog onduidelijk

220425_aanleg
Harry en Alie Hilbrands aan de stamtafel van Café De Aanleg, dat ze 37 jaar runden © Elly Smit/RTV Drenthe
'Het beste medicijn vindt ge bij de kastelein', is te lezen op een bordje boven de stamtafel van (eet)café en zalencentrum De Aanleg in Deurze. De lijfspreuk kan nog steeds worden toegepast, alleen niet langer in het café aan de Asserstraat. Gisteren tapte Harry Hilbrands de laatste biertjes en schonk hij de laatste borreltjes in, terwijl zijn vrouw Alie als vanouds de keuken runde. Daarna ging de deur definitief op slot, want het echtpaar heeft de horecagelegenheid verkocht.
Wat het beste medicijn voortaan dan maar moet zijn? Harry kijkt er bedenkelijk bij als hij die vraag krijgt voorgelegd. "Daar moet ik eens goed over nadenken", lacht hij. Een lach waarin tegelijkertijd wat weemoed is verscholen, want Harry en zijn vrouw Alie hebben besloten om hun cafédeuren na 37 jaar te sluiten. Dat moment mag gerust bijzonder worden genoemd, want De Aanleg is al negentig jaar in het bezit van de familie Hilbrands en bestond daarvoor ook al een eeuw. "Dan komt er een keer een eind hè", zegt Harry koeltjes.

'Gigantische verbouwing'

"Ik heb het café overgenomen van mijn ouders in 1985 en mijn opa had het al gekocht in de jaren 30, dus het is steeds van vader op zoon gegaan", vertelt Harry. Hij weet nog goed hoe hij het café meteen na de overname grondig aanpakte. "Dat was een gigantische verbouwing en daarna ben ik meteen losgegaan met bruiloften en partijen."
Na een jaar hard werken in het eerste jaar na de caféovername besloot Harry even op adem te komen tijdens een vakantie op Mallorca, waar hij zijn huidige vrouw Alie ontmoette. Het bleek een schot in de roos. Alie verpandde haar hart aan Harry én het familiecafé. "We woonden in Drenthe nog geen dertig kilometer van elkaar vandaan, het moest gewoon zo zijn."

Wandelaars en fietsers

Ook als je niet zo'n cafébezoeker bent, spreekt De Aanleg al snel tot de verbeelding. Het eetcafé en zalencentrum tussen Assen en Rolde groeide in de afgelopen jaren ook uit tot een populaire plek om neer te strijken voor wandelaars of fietsers, die een rustmoment zochten tijdens het verkennen van het Drentsche Aa-gebied. "Daar hebben we veel plezier van gehad", merkt Harry op.
"In de eerste jaren van ons café kwamen hier vooral stamgasten, daarna ook gasten van partijen en diners en toen in 2015 besloten werd om het Deurzerdiep te hermeanderen, kwamen daar ook de wandelaars bij."
220425_aanleg
Harry en Alie Hilbrands voor hun café in Deurze in 2017 © RTV Drenthe

Geboortestreek herontdekt in coronatijd

Het klinkt haast alsof Harry en Alie hun café in al die 37 jaar onbezorgd wisten te runnen, maar de twee hebben het ook moeilijk gehad, erkent de uitbater. "Neem de coronatijd, die was niet best. Maar die was voor niemand leuk", blikt Harry terug. Zijn vrouw en hij grepen het aan om er op een andere manier maar het beste van te maken. "We hebben Deurze en omstreken, waar ik geboren ben, herontdekt door elke dag anderhalf uur te wandelen. Thuis zitten is ook maar niks."
Dat Harry en Alie het café wisten te verkopen terwijl het coronatijdperk nog niet zo lang achter ons ligt, verbaasde hen zelf ook. "Best een knappe prestatie, vind ik", grijnst Harry, die stiekem laat ontvallen dat er animo genoeg voor was om het pand over te nemen. "Ik noem geen namen, maar er zaten ook echt bekende namen bij. Zoals het nu lijkt wordt de boel op 16 mei rondgemaakt."
Of de nieuwe eigenaren het café laten zoals het nu is, is ook voor Harry en Alie nog gissen. "We horen wat geruchten dat de nieuwe jongens het willen laten zoals het is, met wat ander spul erbij, maar dat weten we niet helemaal zeker. Straks help ik verhalen de wereld in die niet kloppen en zegt iedereen: 'die Harry is ook 'n mooie kwakdeus'. Maar ik denk wel dat er horeca in het pand blijft."

Afscheid

En dus moeten Harry en Alie het sinds vandaag doen met de herinneringen die ze hebben overgehouden aan eetcafé en zalencentrum De Aanleg. Ondanks dat het echtpaar al een tijdje wist dat afgelopen zondag de laatste dag was dat de cafédeuren waren geopend, vloog het ze toch wel even aan toen het besef doordrong.
"'s Ochtends rond 10.00 uur kwamen er eerst wat fietsers langs en in de loop van de dag kwamen steeds meer vaste gasten langs. Dat deed mij goed en Alie ook. Allemaal namen ze bewust afscheid van ons, zelfs met een speech en cadeautjes, hartstikke mooi. Ik wil dan ook graag iedereen bedanken die ooit in De Aanleg is geweest. Ik zeg expres iedereen, want dan vergeet ik ook niemand", lacht Harry. "Het is nu tijd voor andere dingen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.