Verbouwing Biochron start dit najaar: 'Vergelijkbaar met aanbouw Drents Museum'

Sfeerimpressie Biochron
Een plattegrond van het nieuwe onderkomen van het CBK © Aas Architecten
"Straks lopen we zo nog tegen een verdwaalde dinosaurus", lacht wethouder Jisse Otter, terwijl hij afzakt in het voormalige Biochron van Emmen. "Het lijkt hier net Jurassic Park."
In de tijd van het Noorder Dierenpark was het de plek met exposities over de prehistorie, het haaienbassin en aquaria. Nu liggen de kale, inmiddels gestripte catacomben er enigszins somber bij. Het is moeilijk voor te stellen dat de helft van deze 2200 vierkante meter aan ondergrondse ruimte over een jaar het frisse, nieuwe onderkomen is van het Centrum Beeldende Kunst (CBK). Dat bevindt zich nu nog in de voormalige melkfabriek in Noordbarge.
Daar wordt 5,5 miljoen euro voor uitgetrokken. Vandaag presenteerde de gemeente het definitieve ontwerp voor het nieuwe kunstwalhalla en werd er een rondje door de voormalige attractie gemaakt. Met Otter als reisleider door de ondergrondse doolhof: "Denkt u aan het afstapje."

Bassin als blikvanger

De lege, deels vochtige gewelven houden deels hun ruwe karakter, aldus projectleider Hilde Millekamp van de gemeente Emmen. De nog duistere ruimtes zijn nu nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Alleen de ronde driehoek van het oude verblijf van de degenkrabben is nog enigszins herkenbaar.
Net als het voormalige haaienbassin, dat grotendeels zijn huidige uiterlijk behoudt. Wel komt er een aflopende hellingbaan die het bezoekers mogelijk maakt om er straks in af te dalen. De oude omloop op zes meter hoogte, vanaf waar ooit de roofvissen werden gevorderd, biedt bezoekers straks letterlijk op hoog niveau een blik op de expositie beneden. Voor nu is het vooral opletten geblazen. Voor overhangende betonbrokken en glibberige vloerroosters, bijvoorbeeld.
Jisse Otter Biochron
Wethouder Jisse Otter daalt af in het Biochron © RTV Drenthe / Rien Kort

'Doosjes'

Volgens Millekamp gaat de ruimte zowel binnen als buiten stevig op de schop. Buiten zijn enkele uit de grond stekende 'doosjes' nog het enige wat bovengronds rest van het Biochron. Die blokjes worden aangekleed met natuursteen en gaan straks dienst doen als entree en bovenramen voor belichting.
De omgeving aan de buitenkant wordt verder opgefrist met groen en waterpartijen. De aangrenzende tuin van het Hospershuis wordt in ere hersteld. Bij dit onderkomen van streekomroep ZO!34 komt ook een terras die uitzicht biedt op het voormalige olifanteneiland.

September

Het definitieve ontwerp is inmiddels goedgekeurd en binnenkort kan de aanbesteding de deur uit. De verwachting is dat er in september of oktober een begin wordt gemaakt met de werkzaamheden. Een ingrijpende klus, aldus Otter. "Qua omvang kun je het vergelijken met de ondergrondse aanbouw van het Drents Museum." Het werk gaat ongeveer een jaar in beslag nemen.

Fase twee

Met de komst van het CBK is de helft van het oude Biochron gevuld. Voor het andere deel, de plek waar ooit een filmzaal en diverse aquaria zat, is nog geen invulling bedacht. "Wel is alles betoncasco gestript", aldus Millekamp.
De herinrichting gaat pas plaatsvinden als er een geschikte huurder is gevonden, uiteraard met culturele insteek, vult de wethouder aan. "Dan kunnen we de ruimte inrichten naar het toekomstige gebruik", legt hij uit. Ook is er nu niet genoeg geld voor. Serieuze gesprekken met potentiële gebruikers lopen er momenteel dan ook niet.
Bloemenklok
Tussen het Hospershuis en Villa Lindenhof in krijgt het park een nieuwe entree. Probleempje is wel de omvangrijke Bloemenklok die nu nog op deze locatie staat. Deze werd ooit op de Emmer stadsvloer geplaatst als eerbetoon aan wethouder Roelof Zegering Hadders.
Volgens Otter moet er nog nagedacht worden over de toekomst van het uurwerk. "Hij hoeft niet direct weg. Maar de klok sluit niet aan op de bedachte stijl in dit gebied." Volgens de wethouder biedt de tweede entree meer mogelijkheden, onder meer als aparte ingang bij evenementen.
Sfeerimpressie Biochron
Zo gaat het nieuwe CBK er uit zien © Aas Architecten
Presentatie nieuwe CBK in Biochron Emmen

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.