Tessa de Loo komt naar dertiende editie Zomerzinnen in Dwingeloo

Het grootste literatuur- en muziekfestival van Noord-Nederland is ook in 2019 weer te bezoeken. Vandaag werd in de bibliotheek van Diever het programma van Zomerzinnen in Dwingeloo bekend gemaakt.
Het thema van de dertiende editie van het literaire festival is 'over de grens'. "Daar valt niet alles onder, maar het is wel een beetje een richtlijn voor de programmering", vertelt Annette Timmer van de organisatie. 

Rosita Steenbeek en Tessa de Loo
"We hebben natuurlijk een aantal grote namen", vertelt Timmer. Ze noemt als voorbeeld Rosita Steenbeek, die een groot gedeelte van het jaar in Rome woont. Steenbeek schreef het boek 'Wie is mijn naaste?'. Ze heeft gelogeerd bij vluchtelingen en migranten op Lampedusa, Sicilië en in Libanon en heeft de problematiek van heel dichtbij meegemaakt. Dat past dus prachtig bij het thema."

Een tweede grote naam is Tessa de Loo, schrijfster van 'De tweeling'. "Ze schreef 'De tweeling' alweer in 1993. Het is in 34 edities verschenen en in 26 talen vertaald. Er is een film, een musical, een luisterboek, een toneelstuk en een hoorspel van gemaakt."

De Loo schreef hierover haar nieuwe boek 'De tweeling - achter de schermen'. "Ze vertelt wat er eigenlijk gebeurt als je ineens zo'n bestseller hebt. Wat maak je mee? Dat verhaal komt ze doen op Zomerzinnen." Voor leden van de bibliotheken en Drentse Literatuurclubs is er nog een extra activiteit: een exclusief interview met De Loo. 

Springplank naar het grote succes
"Er zijn schrijvers waarvan de boeken nog uit moeten komen. Het zijn grote namen, maar ook aanstormende talenten. Je doet ook weer ontdekkingen op zo'n festival. Rosa da Silva, won afgelopen maandag nog de Sonneveldprijs, maar stond vorig jaar op het programma met een voorproefje van het programma waarmee ze heeft gewonnen. Zo'n festival kan de springplank naar het grote succes zijn.

Muziek
Naast literatuur is er ook een rol weggelegd voor muziek. Erik van Muiswinkel komt langs met zijn nieuwe programma 'Buigt allen mee voor Drs. P!'. Van Muiswinkel brengt een ode aan Heinz Polzer waarin het leven, de liedjes en de verhalen van Polzer samenkomen.

Andere namen
Naast Erik van Muiswinkel, Tessa de Loo en Rosita Steenbeek staan er ook nog andere namen op het programma. Onder andere Bert Wagendorp, Erna Sassen en de nieuwe Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja zijn aanwezig in Dwingeloo.

"'Ventoux', de klapper van Wagendorp, krijgt een vervolg. 'Ferrara' komt vlak voor het festival uit", vertelt Timmer enthousiast. Erna Sassen, bekend van Medisch Centrum West, is speciaal ingevlogen voor de jeugd. "Ze is een gerespecteerd jeugdboekenschrijver. We hebben haar gevraagd omdat op het festival altijd leerlingen een schrijver mogen interviewen."

Net als vorig jaar vindt Zomerzinnen dit jaar op en rond De Brink in Dwingeloo plaats. Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma zal het festival 22 juni openen.
Deel dit artikel: