Mazelen op Vrijeschool de Es in Assen

Kind krijgt vaccinatie (Rechten: ANP/Koen van Weel)
Kind krijgt vaccinatie (Rechten: ANP/Koen van Weel)
Er zijn mazelen geconstateerd bij kinderen op Vrijeschool de Es in Assen. Ouders van de hogere klassen zijn daarover per mail door de school geïnformeerd.
Volgens de school gaat het om kinderen uit één gezin waar de besmetting met mazelen is geconstateerd. Mazelen zijn zeer besmettelijk. Kinderen zijn er doorgaans tegen ingeënt, maar er zijn steeds meer ouders die geen vaccinaties meer willen uit vrees voor bijwerkingen.

Lichte stijging

Er zijn dit jaar in Nederland tot dusver vijftien gevallen van mazelen gemeld. Dat is meer dan in dezelfde periode de afgelopen jaren, aldus staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid). Toen werden jaarlijks tien tot twintig gevallen van mazelen gemeld. De meeste patiënten hebben mazelen in het buitenland opgelopen. In verscheidene landen zijn uitbraken van mazelen.
Volgens een medewerker van de vrijeschool is er verder 'geen reden tot zorg. "Er is uit voorzorg een mail gestuurd, zodat iedereen op de hoogte is. Dat doen we ook bij een uitbraak van waterpokken", aldus een medewerker.

GGD

Verontruste ouders worden door de vrijeschool in de mail wel doorverwezen naar de GGD Drenthe. De GGD zegt nog geen bevestiging te hebben dat het daadwerkelijk om mazelen gaat. Dat moet blijken uit onderzoek van een arts
Na telefoontjes van ouders heeft de GGD contact opgenomen met de school. Voor een uitbraak van mazelen geldt een meldingsplicht.
De directie van de vrijeschool was niet voor commentaar bereikbaar.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.